9. Zárszerkezet


Milyen ajtózárakkal találkozhatunk?
Általános bevéső ajtózár (550,- Ft-tól):

Alapvetően faajtókhoz használják a bevésőzárt, amit működtethetünk hengerzárbetéttel, és hagyományos (belső szobáknál alkalmazott) kulcsos zárral. Legismertebb változata a panelházi lakásokban elterjedt úgynevezett „Lővér”-zár, illetve a „Soproni” vagy Dose-zár, melyek a régebbi épületek ajtóihoz illeszkednek, és nem mondható igazán biztonságosnak.Portál ajtózár (2.000,- Ft-tól)

Keskeny zár, leginkább fém (acél, alumínium) vagy műanyag ajtószerkezetben alkalmazható. Hátránya, hogy kis méretéből adódóan a zárnyelv csak egy fordulatra zárható, a zár nem képes a kulccsal a kilincsnyelvet hátrahúzni, ezért elektromos zárakhoz és gombos kilincsekhez nem szerelhető.

Többpontos ajtózár (10.000,- Ft-tól)

Célzottan a bejárati ajtókhoz készül zár, mely az ajtó élén végigfutó mechanikával további három vagy akár többpontos záródási lehetőséget is biztosít. A kiegészítő reteszek a kilincs felhúzásával záródnak, amit a kulccsal történő bezárás után nem lehet lenyomni. Létezik kulcsemeléses változat is, ahol a kulcs elforgatásával záródnak a reteszek (ez általában gyakori megoldás, ha az ajtó külső lapjára nem szeretnénk kilincset felszerelni).
Biztonsági ajtózár (38.000,- Ft-tól)

Jellemzően fém biztonsági ajtóknál alkalmazott zár, mely többpontos zárási mechanikával rendelkezik, és kiegészítő rudazat mozgatására is alkalmas. Ezeknél a záraknál az alapkivitelű, kéttollú kulcsos működtetésű mellett már biztonsági hengerzárbetétes változat is kapható.