Weboldalunk átalakítás alatt van, az esetlegesen előforduló átmeneti hibákért szíves elnézésüket kérjük!

9. Zárszerkezet


Milyen ajtózárakkal találkozhatunk?
Általános bevéső ajtózár

Alapvetően faajtókhoz használják a bevésőzárt, amit működtethetünk hengerzárbetéttel, és hagyományos (belső szobáknál alkalmazott) kulcsos zárral. Legismertebb változata a panelházi lakásokban elterjedt úgynevezett „Lővér”-zár, illetve a „Soproni” vagy Dose-zár, melyek a régebbi épületek ajtóihoz illeszkednek, és nem mondható igazán biztonságosnak.Portál ajtózár

Keskeny zár, leginkább fém (acél, alumínium) vagy műanyag ajtószerkezetben alkalmazható. Hátránya, hogy kis méretéből adódóan a zárnyelv csak egy fordulatra zárható, a zár nem képes a kulccsal a kilincsnyelvet hátrahúzni, ezért elektromos zárakhoz és gombos kilincsekhez nem szerelhető.

Többpontos ajtózár

Célzottan a bejárati ajtókhoz készül zár, mely az ajtó élén végigfutó mechanikával további három vagy akár többpontos záródási lehetőséget is biztosít. A kiegészítő reteszek a kilincs felhúzásával záródnak, amit a kulccsal történő bezárás után nem lehet lenyomni. Létezik kulcsemeléses változat is, ahol a kulcs elforgatásával záródnak a reteszek (ez általában gyakori megoldás, ha az ajtó külső lapjára nem szeretnénk kilincset felszerelni).
Biztonsági ajtózár

Jellemzően fém biztonsági ajtóknál alkalmazott zár, mely többpontos zárási mechanikával rendelkezik, és kiegészítő rudazat mozgatására is alkalmas. Ezeknél a záraknál az alapkivitelű, kéttollú kulcsos működtetésű mellett már biztonsági hengerzárbetétes változat is kapható.