4. Kültéri mozgásérzékelő


A kültéri mozgásérzékelők térvédelemre szolgálnak, az általuk belátott teret (90-270 fok / 5-25 m) védik, ezért biztonságos felhasználásuk elsősorban épületek közötti, illetve épületfalakkal legalább részben védett helyeken ajánlott. Épületek között, teraszokon, falakkal vagy kerítéssel körbevett udvarokon alkalmasak csapdaszerű védelem kialakítására is. Egyes típusoknál a védett térbe kerülő melegvérű állatok, a szélfújta növényzet mozgása is képes téves riasztást okozni. Nyílt terepen csak a megfelelő technikai paraméterekkel rendelkező, állítható érzékenységű változatot érdemes alkalmazni.

Típusai:

PIR (passive infra red) – A passzív infravörös érzékelővel ellátott mozgásérzékelő a környezethez viszonyított hőmérsékletváltozás érzékelésekor jelez. Mivel a melegvérű állatok mozgását is érzékeli, előfordulhat téves riasztás. Ennek kiküszöbölésére választható kisállatvédelemmel ellátott változat is, amely a 15-45 kg súlyú állatok mozgását figyelmen kívül hagyja.


MW (microwawe) - A mikrohullámú szenzor egy adóból, egy vevőből, és egy antennából áll. A vevő az adó által kibocsátott, és az adott környezetben lévő tárgyakról visszaverődő jeleket veszi, és hasonlítja össze az adófrekvenciával. Amennyiben eltérést tapasztal (például mozgás hatására megváltozik a frekvencia), az érzékelő riasztást generál.

LS (laser scanner) -  A lézeres mozgásérzékelők, mint azt nevük is mutatja, lézer segítségével figyelik az adott felületet, illetve forgó tükröt felhasználva körkörös,360 fokos folyamatos megfigyelésre is alkalmasak. Ha ebbe az érzékelési tartományba belép valaki, és megsérti a lézersugarat, az eszköz riasztást generál. A mozgásérzékelésen kívül azonban sokkal többre képes: a mozgó objektum méretét, sebességét, és az érzékelőtől való távolságát is képes felismerni, majd továbbítani a riasztóközpont felé. Ezen eszközök a magasabb árfekvés miatt viszonylag kevésbé elterjedtek.

Sok gyártó cég egy-egy fali egységben, riasztóházban több érzékelőt is el szokott helyezni, sőt kombinálják a különböző típusokat, így az érzékelők együttes jeladásakor aktiválódik a riasztás. A modernebb típusok számos biztonsági és kiegészítő funkcióval vannak ellátva, melyek csökkentik a téves jelzés esélyét:

dinamikus hőmérsékletkompenzáció (különösen nyáron lehet fontos, hogy az eszköz a környezet hőmérséklet-változásához igazodva képes módosítani az érzékenységet a megfelelő hatékonyság megőrzése érdekében);

kisállatvédelem (15-45 kg alatti állatok mozgásakor nem riaszt);

lengésfelismerés (a szélfújta növényzet mozgását az érzékelő figyelmen kívül hagyja)

letakarásvédelem (azonnali riasztást kezdeményez, ha valaki ki akarja takarni a mozgásérzékelő lencséjét);

lencseszennyeződés elleni védelem (a szenzort védi az eső, hó és erős napsütés káros hatásaitól, valamint elkoszolódott lencse estén külön csatornán figyelmeztető jelzést küld, és takarítást „kér”);

beépített kamera (a mozgásérzékelő házába épített videokamera sokszor költségtakarékosabb egy különálló, fűtéssel ellátott fali kameránál). (Ár: 2.800,- Ft-tól)