10. Zárbetét(5.000,- Ft-tól)

Hiába a többpontos ajtózár, vagy a nagy teherbírású hevederzár, ha a zárbetét könnyen feltörhető, kinyitható. Vásárláskor ügyeljen rá, hogy a zárbetét kellőképen ellenálló legyen (érdemes a MABISZ minősítéssel ellátott termékeket keresni).


Milyen külön védelemmel ellátott hengerzárbetétek közül választhatunk?

Fúrásvédett hengerzárbetét:

A hengerzárbetétek felfúrásakor a belső alkatrészeket roncsolják, így teszik kinyithatóvá a zárat. Ez ellen nagy keménységű zárbetétet érdemes választani, ami ugyan nem nyújt teljes védelmet, de sokkal bonyolultabbá és hosszabbá teszi a fúrási műveletet, ráadásul jelentős zajjal jár, megnövelve ezzel a lebukás kockázatát.

Finom nyitás, zárfésülés, letapogatás ellen védett hengerzárbetét:

Egyes esetekben a filmekben is látható speciális kis kampókkal nyitják ki a zárakat (zárfésülés). Ennek megakadályozására egyes gyártók különleges csapokat helyeznek a zárbetétbe, amelyek több irányban helyezkednek el, és teleszkopikusan reteszelnek, így ezzel a módszerrel gyakorlatilag feltörhetetlenné válik a zár.

Magkihúzás ellen védett hengerzárbetét:

A zárbetét hengerének speciális szerszámmal való kitépése elleni védekezésül a gyártók kemény acélcsapokkal, és nagy teherbírású, biztosító gyűrűkkel (zégergyűrűkkel) erősítik a zárbetéteket.

Savazás ellen védett hengerzárbetét:

A ma kapható zárbetétek (szerkezetük és a belső rugók is) ellenállnak a savazásnak, sőt a legmodernebbek kialakításakor a tervezők arra is figyeltek, hogy a beöntött maró anyag el se juthasson a zárbetét belsejébe.

Hengerzártörés ellen védett hengerzárbetét:

A törés ellen védett hengerzárbetéteket nagy teherbírású acélhíddal szerelik, ami megfelelő tartást biztosít a középső rögzítésnél is, és nem engedi, hogy a zár eltörjön.

Hevederzár:

A hevederzár a biztonsági ajtózár egyszerűbb és sokszor költséghatékonyabb alternatívája. Többnyire kétpontos zárást biztosít, reteszei a falba zárva tartják meg az ajtót, a zárónyelvek pedig nagyobb keresztmetszetben és mélyebben zárnak a hagyományos záraknál. Hevederzárral megfelelő védelmet biztosíthat befeszítés, berúgás, vagy az ajtó leemelése ellen.