Aktualitások


A CSMRFK által végzett aktuális tevékenységek ...


"Élet a tanyán" - fotópályázat eredményei

2018.06.27.

„Élet a tanyán

a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztálya fotópályázatának eredményeiHelyezettek

     1.     helyezett:    Szőke Boglárka

    2.     helyezett:    Csog István

    3.     helyezett:    Tóth Laura


Különdíjasok

·       Művészi ábrázolás különdíj

Kiss Dóra

Móricz Virág

Koncz-Bisztricz Tamás

 

·       Legfiatalabb pályázó

Herpai József Mátyás

 

·       Legtöbb beküldött kép

Lázár Tamás

Kiss Imre

 

·       A tanyai élet sokrétű ábrázolása

Bazán Botond

 

·       Tájábrázolás

Berényi Bianka

Jakab Julianna

 

·        Állatábrázolás

Zombori Edina

 

·       Vagyonvédelem megjelenítése

Tóth Hanna

 

·       Elhagyott tanya ábrázolása

Torjai András Patrik

 

·        Kép és szöveg egysége

Farkas Lujza

Farkas Blanka          

Farkas Samu

 

Az alkotásokból készült film a közlejövőben megtekinthető lesz Facebook oldalunkon.


19 millió forint a rendőrség tanyaprogramjára

2018.05.02.

Összesen 19 millió forintot kapott a tanyaprogram folytatására a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A pénzből többek között mini-riasztókészülékeket vettek, amit a tanyavilágban élők kapnak meg.

Több ezer vagyon- és személybiztonságot szolgáló eszközt vásárolt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság – hangzott el a rendőrség sajtótájékoztatóján pénteken Szegeden. M. Toronykőy Márta elmondta, hogy a megyei rendőrség tanyaprogramja tavaly volt húszéves. Akkor a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács úgy döntött, hogy 19 millió forinttal támogatják az először Csongrád megyében indult kezdeményezést.

Forrás: www.delmagyar.huFotópályázat - "Élet a tanyán"

2018.04.25.

Fiatalok figyelem!

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya fotópályázatot hirdet „Élet a tanyán” címmel. A pályázatra 10-18 éves, általános vagy középiskolás diákok alkotásait várjuk. A pályamunkák tükrözzék a külterületi életet, annak pozitív vagy negatív oldalát (Pl.: mezőgazdaság, vagyon- illetve személyvédelmi eszközök, infrastruktúra, közlekedési nehézségek, belvíz, termelőeszköz, tanyai élet stb.).

Pályamunkák:
Legalább 3, maximum 10 db fényképfelvételt várunk a megadott témában, ezek minimum 5 Mpixel méretűek legyenek. A beküldött alkotások mellékletében az alábbiakat kérjük feltüntetni: a kép címe (esetleg rövid leírás), a készítő neve, életkora, iskolája (amennyiben az iskola a beküldő, a felkészítő tanár neve), helyezés esetén értesítendő személy neve, telefonszáma, e-mail címe. A pályamunkához csatolandó adat- és felhasználási nyilatkozat letölthető innen.

Beküldési / leadási határidő: 2018. május 31.
Cím: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya - 6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 22-24. e-mail cím: barka@csongrad.police.hu Díjazás: az I. helyezett tabletet, a II. helyezett: 20.000,- Ft értékű műszaki vásárlási utalványt kap, a III. helyezett a CSMRFK BMO saját fejlesztésű értékes társasjátékait veheti át.


Eredményhirdetés: Szeged, 2018 június vége

A helyezettek névsorát a www.bulisbiztonsag.hu honlapon / Facebook oldalunkon találhatjátok meg. A díjátadással kapcsolatban az érintetteket telefonon, illetve e-mailben külön értesítjük. A pályaműveket a díjátadó helyszínén, a rendőr-főkapitányság épületében (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 22-24.) fogjuk kiállítani. (További információ írásban a barka@csongrad.police.hu e-mail címen kérhető.)

Húszéves a Csongrád Megyei Tanyaprogram

2017.11.20.

Az országban egyedülálló kezdeményezésként húsz évvel ezelőtt indította el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós munkáját Tanyaprogram néven. Az eddigi évek áttekintését és a jövő feladatait is érintették az előadások, melyek a VI. Tanyakonferencián hangzottak el Mórahalmon.

Az előadások sorát 2017. november 15-én dr. Lukács János rendőr vezérőrnagy kezdte, akinek főkapitányi éveit végigkísérte a Tanyaprogram. Elmondta: 1997-ben - figyelemmel a térség speciális külterületi adottságaira -, az ott bekövetkező elsősorban - vagyon elleni - bűncselekményekre indították el az egyedi prevenciós programot. A cél a tanyán élők szubjektív biztonságérzetének növelése volt. Az évek során kérdőíves felméréseket végeztek, elindult a lakossággal és önkormányzatokkal közös Civil Hírlánc, megrendezték az első tanyakonferenciákat. A munka hatására 2009-re külterületi járőrszolgálat indult Mórahalom térségében, és a különböző tájékoztató kiadványok mellett, Csongrád megye 60 településének segélyhívó készülékkel való ellátottsága kezdődött meg, ami azóta is folyamatos. A program a 2000-es évek végére egyre nagyobb szakmai elismerést szerzett, már nemcsak Magyarországon, de külföldön is. A projektet 2013-ban meghívták Valenciaba, Vilniusba, Szófiába. 2014-ben a külterületen élők biztonságának erősítése érdekében elindult a megyék közti összefogás is. A kezdeményezés és eredményei több nemzetközi díjat is hoztak Csongrád megyének, köztük 2015-ben IIASA-Shiba Alapítvány elismerését. A főkapitány hangsúlyozta, az együttműködő partnerek, önkormányzatok is kellettek a sikerhez. Közülük a legrégebbi partner Mórahalom volt, ezért Nógrádi Zoltán polgármesternek külön köszönetét fejezte ki dr. Lukács János.

Újabb nagy lépést jelentett 2017, hiszen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak köszönhetően 19 millió forint egyedi támogatásban részesült a program, melynek terveit M. Toronykőy Márta alezredes ismertette. Elmondta, hogy a következő időszak a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése mellett, a rendőrkapitányságok tevékenységének támogatásáról szól majd. Emellett a tervek szerint drónt és vagyonvédelmi táskákat szereznek be, szóróanyagok készülnek, folytatódik a mechanikus és elektronikus vagyonvédelmi eszközök kiosztása, mellyel a jövőben is támogatni szeretnék a lakosság közbiztonságérzetének erősödését. A fiatal, felnövekvő generáció áldozattá és elkövetővé válásának elkerülése érdekében végzendő tevékenység is fontos részét képezi a következő időszak prevenciós munkájának.

Összegzésében dr. Rádi Norbert r. ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes elmondta: a külterületen elkövetett bűncselekmények száma negyedére csökkent a húsz év alatt.

A Csongrád megyei kezdeményezésről elismerően szólt dr. Hatala József is. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke követendő, jó példának nevezte a Tanyaprogramot.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett rendezvényt drón bemutató, a bűnmegelőzés technikai eszközeit felvonultató kiállítás, továbbá kulturális programok színesítették.Tanévkezdés - 2017

2017.08.24.

A szeptemberi iskolakezdés kapcsán ismét kiemelt hangsúlyt kap a gyermekek biztonsága, testi épségének megőrzése, ezért érdemes már a tanévkezdés előtt áttekinteni az ezzel kapcsolatos főbb tanácsokat, tudnivalókat.

Közlekedésbiztonsági szempontból különösen veszélyes lehet ez az időszak. Az iskolások egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, ráadásul

a nyári szünet felszabadultabb időszaka után időbe telik, míg ismét felveszik a napi ritmust, visszazökkennek a megszokott rendbe. Életkori sajátosságaikból adódóan a gyerekek nem mindig érzékelik a veszélyt, legyen szó bizonyos közlekedési helyzetekről, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiról. Mind a tudatos közlekedési magatartás kialakításában, mind a bűncselekmények és az áldozattá válás megelőzésében a példamutatás mellett kiemelt  szerepe van a nevelésnek, a gyermekek megfelelő felkészítésének - történjék az az iskolában vagy a tanórákon kívül. Különösen a kisiskolások esetében fontos, hogy a tanévkezdés időszakában a

pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvéve a legfontosabb szabályokat (például az úttestre lépés, az úttesten való átkelés, kerékpárosoknál az irányváltoztatás, kanyarodás szabályai). Az egyedül (is) közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, melyeket a lehetséges veszélyforrásokat megbeszélve még az iskolakezdés előtt többször is érdemes végigjárni a kicsikkel. Korlátozott látási viszonyok esetén illetve sötétedés után a gyermek jobb láthatósága érdekében jó szolgálatot tesznek a különböző módon viselhető fényvisszaverő kiegészítők (matricák, prizmák, karpántok, mellény …), érdemes ezeket is beszerezni, előkeresni. Ha a gyerek kerékpárral közlekedik, rendszeresen ellenőrizni kell a jármű műszaki állapotát, a kötelező biztonsági felszereléseket (első és hátsó fék, csengő, elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő, az első keréken sárga küllőprizma).

A vagyonbiztonság, a lopások elkerülése érdekében fel kell hívni a diákok figyelmét, hogy értékes tárgyat (drága mobiltelefont, iPodot, tabletet…) ne vigyenek magukkal az iskolába. Utcán, tömegközlekedési eszközökön figyeljenek a táskájukra, zsebbe vagy hátizsák külső rekeszébe ne tegyenek telefont, pénzt, igazolványokat, azokat biztonságos helyen (például a táska akár külön is zárható belső rekeszében) tartsák. Az iskolai öltözőben, nyitott szekrényben, fogason se hagyjanak értéktárgyakat, pénzt, mert ezeket is könnyen ellophatják.