Aktualitások


A CSMRFK által végzett aktuális tevékenységek ...


Félszáz csapat küzd a „112 – Tudd, hogy segíthess!” versenyen

2019.02.12.

Lezárult a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete „112 – Tudd, hogy segíthess!” programja keretében meghirdetett verseny jelentkezési határideje.


Ötven csapat indul el a megmérettetésen, ezzel csaknem 250 gyermek ad számot tudásáról.

A szervezetek közös programjának lényege, hogy - első lépésként - olyan szórakoztató módon elsajátítható, összetett tudást adjon, melynek birtokában vészhelyzet esetén a gyermekek mernek és tudnak segítséget kérni, illetve szakszerű segítséget nyújtani. Ennek érdekében a négy szervezet fontos, adott esetben életmentő ismereteket tartalmazó oktatási anyagot állított össze.

A program elsőként egy rajzversennyel indult és most az online versennyel folytatódik. A jelentkezett csapatok tagjai a következő hetekben a kiküldött tudásbővítő tananyagot elsajátítják, majd február végén megmérettetik magukat egy online teszten. Erre minden csapat esetében egy időben kerül sor. A döntőbe jutottak márciusban szóbeli - elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, a különböző szervezetek bevonásával. A program 2019. április 5-én a „Piros-kék lámpás élménynappal és megyei döntővel” zárul Szegeden. A közös munka pedig élménypedagógiai rendezvénnyel ér véget júniusban a Szegedi Vadasparkban.
A program megvalósulását a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa teszi lehetővé.


Folytatódik a "112-Tudd, hogy segíthess!" program

2019.01.16.

„112 – Tudd, hogy segíthess!”

versenyfelhívás általános iskola felső tagozatos diákjai számára

 

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete a biztonság fokozása érdekében „játékra” invitálja a megyében tanuló felsős diákokat!

A „112 - Tudd, hogy segíthess!” program lényege, hogy - első lépésként - olyan szórakoztató módon elsajátítható, összetett tudást adjon Nektek, melynek birtokában vészhelyzet esetén mertek és tudtok segítséget kérni, illetve szakszerű segítséget nyújtani.

Ennek érdekében a négy - fentiekben már nevesített - szervezet fontos, adott esetben életmentő ismereteket tartalmazó oktatási anyagot állított össze.

A 4 téma:

-          az elsősegélynyújtás alapjai

-          a katasztrófavédelem megelőzési tevékenysége

-          baleset-megelőzés

-          bűnmegelőzés

A mintegy 50 oldal terjedelmű tudásbővítő „tananyag” elsajátítását követően egy online tesztsor kitöltésével adhattok számot megszerezett tudásotokról. Érdemes lesz vállalni a megmérettetést, mert azon csapatok és iskolák (felkészítő tanáraitokkal együtt), amelyek az első forduló teljesítménye alapján bejutnak a döntőbe (a Piros-kék lámpás kalandnapra), értékes ajándékok tulajdonosai lehetnek. Természetesen a legnagyobb érték az emberi élet, így a elsajátított ismeretetekkel környezetetek (család, barátok, osztálytársak stb.) biztonságát is tudjátok majd erősíteni.

Tehát: Ötfős csapatok - elsősorban 13-14-15 éves diákok (az általános iskolák és az érintett gimnáziumok 6-8. évfolyamos tanulói) - jelentkezését várjuk. A csapattagok neme és kora szabadon variálható. Az öt főből jelöljetek ki egy csapatkapitányt, aki jól kommunikál és kellően talpraesett, rá továbbjutás esetén plusz személyes felkészítés is vár. A többi négy fő válassza ki a négy témakör közül azt a területet, amely számára a legszimpatikusabb. Vannak, akik a rendőrség, mások a mentőszervezet, a Vöröskereszt vagy a katasztrófavédelem/tűzoltók munkájával ismerkednének meg szívesebben. Ez azért fontos, mert ha specializálódtok egy-egy területre, egyszerűbb lesz a felkészülés, a tudásanyag elsajátítása. (Amennyiben egy-egy témában mélyebben is szeretnétek elmélyülni, nyugodtan kérjetek segítséget tőlünk /barka@csongrad.police.hu/, vagy kalandozzatok az interneten.) A felkészülés ideje alatt - ami kb. egy hónapig tart - is kapcsolatban leszünk veletek. Ajánljuk figyelmetekbe a www.bulisbiztonsag.hu weblap felületét, ahol folyamatosan plusz információkhoz juthattok a programmal kapcsolatban.

A már említett mintegy 50 kérdésből álló online tesztlap kitöltésére várhatóan február hónap végén, március elején kerül majd sor. A pontos időpontról a tankerületi központokon keresztül kapnak majd az iskolák értesítést, de a www.bulisbiztonsag.hu honlapra is felkerül.

 

Ami számunkra jelenleg a legfontosabb, hogy lássuk, a megyéből hány iskola, hány csapat szeretne részt venni ebben a JÁTÉKBAN. Amennyiben elolvastátok a felhívást, és úgy érzitek, hogy megmérettetitek magatokat, az alábbi információk megküldésével jelentkezhettek:

·         Iskola neve és e-mail címe

·         Csapatnév (pl. Szőke Szikla) + az öt fő neve/életkora/osztálya + felkészítő tanárotok neve

Jelentkezni ezeknek az adatoknak a megadásával 2019. január 31-ig lehet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán a barka@csongrad.police.hu e-mail címen!

Jelentkezés esetén a ”tudástár” e-mail címre történő megküldése igényelhető a barka@csongrad.police.hu e-mail címen!


„112-Tudd, hogy segíthess!”

2018.11.12.

RAJZPÁLYÁZAT


Díjazottak

Alsó tagozat

 1. I.   Kasza Luca          Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola
 2. II.  Szabó Jázmin       Apátfalvi Dózsa György Általános Iskola
 3. III. Bohák Viktória      Sándorfalvi Térségi AMI

Felső tagozat

 1. I.   Beke Virág            Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI
 2. II.  Nagypál Borbála   Sándorfalvi Térségi AMI
 3. III. Szorcsik Miklós     Gedói Általános Iskola és AMI
 •  

  Legjobb szlogenek

  Bálint Viktória

  Szent Imre Katolikus Általános Iskola és AMI , Zsombó

  112 - csak ha baj van

  Sipos Viktória

  Makói Általános Iskola AMI Almási Tagintézménye

  112  - a segélyhívó vonala a sorsod fonala

  Szentpéteri Vitéz Levente

  Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola

  Szívvel, lélekkel, bátorsággal

  Szabó Szilvia Ramóna

  Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kübekháza

  Kis vész, nagy vész - 112 és kész!

  Török Mónika, Szunyi Emília

  Mindszenti Központi Általános Iskola

  Ha gond van, a 112 ott van!


  Szakmai különdíj

   

  Alsó tagozat

  • Mezei Hanna         Földeáki Návay Lajos Általános Iskola                     Mentők
  • Kovács Enikő        Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola           Rendőrség
  • Macsek Enikő       Sándorfalvi Térségi AMI                                            Katasztrófavédelem

   

  Felső tagozat

  • Faragó Mária Ramóna     Gedói Általános Iskola és AMI                      Mentők
  • Herczeg Dávid Péter        Makói Általános Iskola és AMI                      Rendőrség
  • Adorján Anna Bogi           Csongrád és Térsége Általános Iskola         Katasztrófavédelem
  •                                          Bokrosi Általános Iskolája                

         


"Élet a tanyán" - fotópályázat eredményei

2018.06.27.

„Élet a tanyán

a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztálya fotópályázatának eredményeiHelyezettek

     1.     helyezett:    Szőke Boglárka

    2.     helyezett:    Csog István

    3.     helyezett:    Tóth Laura


Különdíjasok

·       Művészi ábrázolás különdíj

Kiss Dóra

Móricz Virág

Koncz-Bisztricz Tamás

 

·       Legfiatalabb pályázó

Herpai József Mátyás

 

·       Legtöbb beküldött kép

Lázár Tamás

Kiss Imre

 

·       A tanyai élet sokrétű ábrázolása

Bazán Botond

 

·       Tájábrázolás

Berényi Bianka

Jakab Julianna

 

·        Állatábrázolás

Zombori Edina

 

·       Vagyonvédelem megjelenítése

Tóth Hanna

 

·       Elhagyott tanya ábrázolása

Torjai András Patrik

 

·        Kép és szöveg egysége

Farkas Lujza

Farkas Blanka          

Farkas Samu

 

Az alkotásokból készült film a közlejövőben megtekinthető lesz Facebook oldalunkon.


19 millió forint a rendőrség tanyaprogramjára

2018.05.02.

Összesen 19 millió forintot kapott a tanyaprogram folytatására a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A pénzből többek között mini-riasztókészülékeket vettek, amit a tanyavilágban élők kapnak meg.

Több ezer vagyon- és személybiztonságot szolgáló eszközt vásárolt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság – hangzott el a rendőrség sajtótájékoztatóján pénteken Szegeden. M. Toronykőy Márta elmondta, hogy a megyei rendőrség tanyaprogramja tavaly volt húszéves. Akkor a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács úgy döntött, hogy 19 millió forinttal támogatják az először Csongrád megyében indult kezdeményezést.

Forrás: www.delmagyar.huFotópályázat - "Élet a tanyán"

2018.04.25.

Fiatalok figyelem!

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya fotópályázatot hirdet „Élet a tanyán” címmel. A pályázatra 10-18 éves, általános vagy középiskolás diákok alkotásait várjuk. A pályamunkák tükrözzék a külterületi életet, annak pozitív vagy negatív oldalát (Pl.: mezőgazdaság, vagyon- illetve személyvédelmi eszközök, infrastruktúra, közlekedési nehézségek, belvíz, termelőeszköz, tanyai élet stb.).

Pályamunkák:
Legalább 3, maximum 10 db fényképfelvételt várunk a megadott témában, ezek minimum 5 Mpixel méretűek legyenek. A beküldött alkotások mellékletében az alábbiakat kérjük feltüntetni: a kép címe (esetleg rövid leírás), a készítő neve, életkora, iskolája (amennyiben az iskola a beküldő, a felkészítő tanár neve), helyezés esetén értesítendő személy neve, telefonszáma, e-mail címe. A pályamunkához csatolandó adat- és felhasználási nyilatkozat letölthető innen.

Beküldési / leadási határidő: 2018. május 31.
Cím: Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya - 6722 Szeged, Kossuth Lajos sgt. 22-24. e-mail cím: barka@csongrad.police.hu Díjazás: az I. helyezett tabletet, a II. helyezett: 20.000,- Ft értékű műszaki vásárlási utalványt kap, a III. helyezett a CSMRFK BMO saját fejlesztésű értékes társasjátékait veheti át.


Eredményhirdetés: Szeged, 2018 június vége

A helyezettek névsorát a www.bulisbiztonsag.hu honlapon / Facebook oldalunkon találhatjátok meg. A díjátadással kapcsolatban az érintetteket telefonon, illetve e-mailben külön értesítjük. A pályaműveket a díjátadó helyszínén, a rendőr-főkapitányság épületében (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 22-24.) fogjuk kiállítani. (További információ írásban a barka@csongrad.police.hu e-mail címen kérhető.)

Húszéves a Csongrád Megyei Tanyaprogram

2017.11.20.

Az országban egyedülálló kezdeményezésként húsz évvel ezelőtt indította el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós munkáját Tanyaprogram néven. Az eddigi évek áttekintését és a jövő feladatait is érintették az előadások, melyek a VI. Tanyakonferencián hangzottak el Mórahalmon.

Az előadások sorát 2017. november 15-én dr. Lukács János rendőr vezérőrnagy kezdte, akinek főkapitányi éveit végigkísérte a Tanyaprogram. Elmondta: 1997-ben - figyelemmel a térség speciális külterületi adottságaira -, az ott bekövetkező elsősorban - vagyon elleni - bűncselekményekre indították el az egyedi prevenciós programot. A cél a tanyán élők szubjektív biztonságérzetének növelése volt. Az évek során kérdőíves felméréseket végeztek, elindult a lakossággal és önkormányzatokkal közös Civil Hírlánc, megrendezték az első tanyakonferenciákat. A munka hatására 2009-re külterületi járőrszolgálat indult Mórahalom térségében, és a különböző tájékoztató kiadványok mellett, Csongrád megye 60 településének segélyhívó készülékkel való ellátottsága kezdődött meg, ami azóta is folyamatos. A program a 2000-es évek végére egyre nagyobb szakmai elismerést szerzett, már nemcsak Magyarországon, de külföldön is. A projektet 2013-ban meghívták Valenciaba, Vilniusba, Szófiába. 2014-ben a külterületen élők biztonságának erősítése érdekében elindult a megyék közti összefogás is. A kezdeményezés és eredményei több nemzetközi díjat is hoztak Csongrád megyének, köztük 2015-ben IIASA-Shiba Alapítvány elismerését. A főkapitány hangsúlyozta, az együttműködő partnerek, önkormányzatok is kellettek a sikerhez. Közülük a legrégebbi partner Mórahalom volt, ezért Nógrádi Zoltán polgármesternek külön köszönetét fejezte ki dr. Lukács János.

Újabb nagy lépést jelentett 2017, hiszen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak köszönhetően 19 millió forint egyedi támogatásban részesült a program, melynek terveit M. Toronykőy Márta alezredes ismertette. Elmondta, hogy a következő időszak a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése mellett, a rendőrkapitányságok tevékenységének támogatásáról szól majd. Emellett a tervek szerint drónt és vagyonvédelmi táskákat szereznek be, szóróanyagok készülnek, folytatódik a mechanikus és elektronikus vagyonvédelmi eszközök kiosztása, mellyel a jövőben is támogatni szeretnék a lakosság közbiztonságérzetének erősödését. A fiatal, felnövekvő generáció áldozattá és elkövetővé válásának elkerülése érdekében végzendő tevékenység is fontos részét képezi a következő időszak prevenciós munkájának.

Összegzésében dr. Rádi Norbert r. ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes elmondta: a külterületen elkövetett bűncselekmények száma negyedére csökkent a húsz év alatt.

A Csongrád megyei kezdeményezésről elismerően szólt dr. Hatala József is. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke követendő, jó példának nevezte a Tanyaprogramot.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett rendezvényt drón bemutató, a bűnmegelőzés technikai eszközeit felvonultató kiállítás, továbbá kulturális programok színesítették.Tanévkezdés - 2017

2017.08.24.

A szeptemberi iskolakezdés kapcsán ismét kiemelt hangsúlyt kap a gyermekek biztonsága, testi épségének megőrzése, ezért érdemes már a tanévkezdés előtt áttekinteni az ezzel kapcsolatos főbb tanácsokat, tudnivalókat.

Közlekedésbiztonsági szempontból különösen veszélyes lehet ez az időszak. Az iskolások egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, ráadásul

a nyári szünet felszabadultabb időszaka után időbe telik, míg ismét felveszik a napi ritmust, visszazökkennek a megszokott rendbe. Életkori sajátosságaikból adódóan a gyerekek nem mindig érzékelik a veszélyt, legyen szó bizonyos közlekedési helyzetekről, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiról. Mind a tudatos közlekedési magatartás kialakításában, mind a bűncselekmények és az áldozattá válás megelőzésében a példamutatás mellett kiemelt  szerepe van a nevelésnek, a gyermekek megfelelő felkészítésének - történjék az az iskolában vagy a tanórákon kívül. Különösen a kisiskolások esetében fontos, hogy a tanévkezdés időszakában a

pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvéve a legfontosabb szabályokat (például az úttestre lépés, az úttesten való átkelés, kerékpárosoknál az irányváltoztatás, kanyarodás szabályai). Az egyedül (is) közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, melyeket a lehetséges veszélyforrásokat megbeszélve még az iskolakezdés előtt többször is érdemes végigjárni a kicsikkel. Korlátozott látási viszonyok esetén illetve sötétedés után a gyermek jobb láthatósága érdekében jó szolgálatot tesznek a különböző módon viselhető fényvisszaverő kiegészítők (matricák, prizmák, karpántok, mellény …), érdemes ezeket is beszerezni, előkeresni. Ha a gyerek kerékpárral közlekedik, rendszeresen ellenőrizni kell a jármű műszaki állapotát, a kötelező biztonsági felszereléseket (első és hátsó fék, csengő, elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő, az első keréken sárga küllőprizma).

A vagyonbiztonság, a lopások elkerülése érdekében fel kell hívni a diákok figyelmét, hogy értékes tárgyat (drága mobiltelefont, iPodot, tabletet…) ne vigyenek magukkal az iskolába. Utcán, tömegközlekedési eszközökön figyeljenek a táskájukra, zsebbe vagy hátizsák külső rekeszébe ne tegyenek telefont, pénzt, igazolványokat, azokat biztonságos helyen (például a táska akár külön is zárható belső rekeszében) tartsák. Az iskolai öltözőben, nyitott szekrényben, fogason se hagyjanak értéktárgyakat, pénzt, mert ezeket is könnyen ellophatják.