Friss hírek


Friss híreink!

A CSMRFK által végzett aktuális tevékenységek ...


Valóság és/vagy virtualitás? - Pályázat

2021.04.20.

A bűnmegelőzés napja alkalmából  a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya történetíró pályázatot hirdet " Valóság és/vagy virtualitás?" címmel. A legkisebbektől mesét, az idősebbektől történetet várnak a szakemberek a következő egy hónapban. 

Határidő: 2021. április 18.


Pályázati felhívás

Szerzői jognyilatkozat

Szerkeszthető formátumban a honlapon a letöltések fülön legalul letölthető.


Panna és Barna Biztonságbolygója

2021.03.08.

Új fúziós prevenciós óvodai program elérhető a letöltések között -  Panna és Barna Biztonságbolygója - a letöltések menüpont alatt található
Tandi Flóra - Csak egy hívás

2020.09.28.


A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság „112 - Tudd, hogy segíthess" komplex prevenciós programjának keretében elkészült a 112-es dal. Az előadó Tandi Flóra a „Csak egy hívás” címet adta a közös számnak.


A „112 - Tudd, hogy segíthess" két éve tartó komplex prevenciós programot a bűnmegelőzési osztály által koordinált, de a 112-es szervezetek együttműködésével létrejött - főként fiataloknak szóló - projektet az ORFK Ügyeleti Főosztálya is támogatta, az indulást pedig a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács tette lehetővé.

Az énekesnő és a főkapitányság együttműködése az év elején kezdődött, amikor a program keretében országos pályázatot hirdettek. Ebben a szervezők a segélyhívó számot népszerűsítő kampánydal „zenei csúcspontjára” vártak egy olyan figyelemfelhívó négy sort, amely a 112-es szervezetek fő üzenetét fogalmazta meg. Több mint hatvan pályamű érkezett be az ország számos pontjáról. Fiataloktól az idősebbekig, műkedvelőktől a profi zenészekig többeket megihletett a témaválasztás.

Számos kitűnő pályázat érkezett be, amelyből a szakmai zsűri a 36 éves Miklós András alkotását találta a legjobbnak. 
Dalpályázat eredmény

2020.07.20.

Megvan a győztes!

Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság


Több mint 60 pályamű érkezett be a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 112-es segélyhívó számot népszerűsítő programjához készülő kampánydal „zenei csúcspontjára”. Az alkalmi és profi rímmestereket országosan megmozgatta a kihívás.

A szakmai zsűri a bűnmegelőzési szempontok és a dalszerzői követelmények figyelembevételével 61 beküldött nevezésből választotta ki a 37 éves Miklós András alkotását, amely egyszerre hordozza a kiírásnak megfelelő kritériumokat és azokat a zenei, szövegi kívánalmakat, amelyek lehetővé teszik, hogy a 4 sor mondanivalójában, valamint ritmikailag is összhangban legyen, és ily módon illeszkedjen a készülő kampánydalba.

A beérkezett pályaművek értékelése során a szakmai zsűri úgy döntött, hogy a nyertes alkotás mellett további pályaműveket is díjaz.

A győztes négy soros alkotás és ezáltal a programot népszerűsítő kampánydal bemutatására, továbbá a díjazásokra ünnepélyes ceremónia keretein belül - várhatóan - ősszel kerül sor.


Két hónap, hatvanegy nevezés a készülő 112-es dalra

2020.05.27.

Két hónap, hatvanegy nevezés a készülő 112-es dalra

2020. 05. 24., v - 08:10
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Több mint hatvan pályamű érkezett be az ország számos pontjáról a 112-es dal pályázatára. Fiataloktól az idősebbekig, műkedvelőktől a profi zenészekig többeket megihletett a témaválasztás.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az ORFK Ügyeleti Főosztályának támogatásával országos pályázatot hirdetett, amelyben a szervezők a 112-es segélyhívó számot népszerűsítő program készülő kampánydalának „zenei csúcspontjára” vártak egy olyan figyelemfelhívó üzenetet négy sorban, amely a program fő üzenetét fogalmazza meg.

A pályázat határideje a napokban lejárt, ezért most a szakmai zsűri izgalmas feladat előtt áll: hatvanegy pályamű közül kell kiválasztania a bűnmegelőzési szempontok és a dalszerzői követelmények figyelembevételével a győztes alkotást.

Az eredményhirdetésre várhatóan június közepén kerül sor. A nyertes alkotó nemcsak értékes ajándékokat vehet át, de pályaműve helyet kap a program kampánydalában, amely Tandi Flóra pop/crossover énekesnő „#5050 eQuality” című harmadik koncepció-albumán lesz hallható.


Unokázós csalók

2020.05.25.Félszáz csapat küzd a „112 – Tudd, hogy segíthess!” versenyen

2019.02.12.

Lezárult a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete „112 – Tudd, hogy segíthess!” programja keretében meghirdetett verseny jelentkezési határideje.


Ötven csapat indul el a megmérettetésen, ezzel csaknem 250 gyermek ad számot tudásáról.

A szervezetek közös programjának lényege, hogy - első lépésként - olyan szórakoztató módon elsajátítható, összetett tudást adjon, melynek birtokában vészhelyzet esetén a gyermekek mernek és tudnak segítséget kérni, illetve szakszerű segítséget nyújtani. Ennek érdekében a négy szervezet fontos, adott esetben életmentő ismereteket tartalmazó oktatási anyagot állított össze.

A program elsőként egy rajzversennyel indult és most az online versennyel folytatódik. A jelentkezett csapatok tagjai a következő hetekben a kiküldött tudásbővítő tananyagot elsajátítják, majd február végén megmérettetik magukat egy online teszten. Erre minden csapat esetében egy időben kerül sor. A döntőbe jutottak márciusban szóbeli - elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, a különböző szervezetek bevonásával. A program 2019. április 5-én a „Piros-kék lámpás élménynappal és megyei döntővel” zárul Szegeden. A közös munka pedig élménypedagógiai rendezvénnyel ér véget júniusban a Szegedi Vadasparkban.
A program megvalósulását a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa teszi lehetővé.


Folytatódik a "112-Tudd, hogy segíthess!" program

2019.01.16.

„112 – Tudd, hogy segíthess!”

versenyfelhívás általános iskola felső tagozatos diákjai számára

 

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, valamint a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete a biztonság fokozása érdekében „játékra” invitálja a megyében tanuló felsős diákokat!

A „112 - Tudd, hogy segíthess!” program lényege, hogy - első lépésként - olyan szórakoztató módon elsajátítható, összetett tudást adjon Nektek, melynek birtokában vészhelyzet esetén mertek és tudtok segítséget kérni, illetve szakszerű segítséget nyújtani.

Ennek érdekében a négy - fentiekben már nevesített - szervezet fontos, adott esetben életmentő ismereteket tartalmazó oktatási anyagot állított össze.

A 4 téma:

-          az elsősegélynyújtás alapjai

-          a katasztrófavédelem megelőzési tevékenysége

-          baleset-megelőzés

-          bűnmegelőzés

A mintegy 50 oldal terjedelmű tudásbővítő „tananyag” elsajátítását követően egy online tesztsor kitöltésével adhattok számot megszerezett tudásotokról. Érdemes lesz vállalni a megmérettetést, mert azon csapatok és iskolák (felkészítő tanáraitokkal együtt), amelyek az első forduló teljesítménye alapján bejutnak a döntőbe (a Piros-kék lámpás kalandnapra), értékes ajándékok tulajdonosai lehetnek. Természetesen a legnagyobb érték az emberi élet, így a elsajátított ismeretetekkel környezetetek (család, barátok, osztálytársak stb.) biztonságát is tudjátok majd erősíteni.

Tehát: Ötfős csapatok - elsősorban 13-14-15 éves diákok (az általános iskolák és az érintett gimnáziumok 6-8. évfolyamos tanulói) - jelentkezését várjuk. A csapattagok neme és kora szabadon variálható. Az öt főből jelöljetek ki egy csapatkapitányt, aki jól kommunikál és kellően talpraesett, rá továbbjutás esetén plusz személyes felkészítés is vár. A többi négy fő válassza ki a négy témakör közül azt a területet, amely számára a legszimpatikusabb. Vannak, akik a rendőrség, mások a mentőszervezet, a Vöröskereszt vagy a katasztrófavédelem/tűzoltók munkájával ismerkednének meg szívesebben. Ez azért fontos, mert ha specializálódtok egy-egy területre, egyszerűbb lesz a felkészülés, a tudásanyag elsajátítása. (Amennyiben egy-egy témában mélyebben is szeretnétek elmélyülni, nyugodtan kérjetek segítséget tőlünk /barka@csongrad.police.hu/, vagy kalandozzatok az interneten.) A felkészülés ideje alatt - ami kb. egy hónapig tart - is kapcsolatban leszünk veletek. Ajánljuk figyelmetekbe a www.bulisbiztonsag.hu weblap felületét, ahol folyamatosan plusz információkhoz juthattok a programmal kapcsolatban.

A már említett mintegy 50 kérdésből álló online tesztlap kitöltésére várhatóan február hónap végén, március elején kerül majd sor. A pontos időpontról a tankerületi központokon keresztül kapnak majd az iskolák értesítést, de a www.bulisbiztonsag.hu honlapra is felkerül.

 

Ami számunkra jelenleg a legfontosabb, hogy lássuk, a megyéből hány iskola, hány csapat szeretne részt venni ebben a JÁTÉKBAN. Amennyiben elolvastátok a felhívást, és úgy érzitek, hogy megmérettetitek magatokat, az alábbi információk megküldésével jelentkezhettek:

·         Iskola neve és e-mail címe

·         Csapatnév (pl. Szőke Szikla) + az öt fő neve/életkora/osztálya + felkészítő tanárotok neve

Jelentkezni ezeknek az adatoknak a megadásával 2019. január 31-ig lehet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán a barka@csongrad.police.hu e-mail címen!

Jelentkezés esetén a ”tudástár” e-mail címre történő megküldése igényelhető a barka@csongrad.police.hu e-mail címen!


„112-Tudd, hogy segíthess!”

2018.11.12.

RAJZPÁLYÁZAT


Díjazottak

Alsó tagozat

 1. I.   Kasza Luca          Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola
 2. II.  Szabó Jázmin       Apátfalvi Dózsa György Általános Iskola
 3. III. Bohák Viktória      Sándorfalvi Térségi AMI

Felső tagozat

 1. I.   Beke Virág            Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és AMI
 2. II.  Nagypál Borbála   Sándorfalvi Térségi AMI
 3. III. Szorcsik Miklós     Gedói Általános Iskola és AMI
 •  

  Legjobb szlogenek

  Bálint Viktória

  Szent Imre Katolikus Általános Iskola és AMI , Zsombó

  112 - csak ha baj van

  Sipos Viktória

  Makói Általános Iskola AMI Almási Tagintézménye

  112  - a segélyhívó vonala a sorsod fonala

  Szentpéteri Vitéz Levente

  Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola

  Szívvel, lélekkel, bátorsággal

  Szabó Szilvia Ramóna

  Szent Antal Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kübekháza

  Kis vész, nagy vész - 112 és kész!

  Török Mónika, Szunyi Emília

  Mindszenti Központi Általános Iskola

  Ha gond van, a 112 ott van!


  Szakmai különdíj

   

  Alsó tagozat

  • Mezei Hanna         Földeáki Návay Lajos Általános Iskola                     Mentők
  • Kovács Enikő        Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola           Rendőrség
  • Macsek Enikő       Sándorfalvi Térségi AMI                                            Katasztrófavédelem

   

  Felső tagozat

  • Faragó Mária Ramóna     Gedói Általános Iskola és AMI                      Mentők
  • Herczeg Dávid Péter        Makói Általános Iskola és AMI                      Rendőrség
  • Adorján Anna Bogi           Csongrád és Térsége Általános Iskola         Katasztrófavédelem
  •                                          Bokrosi Általános Iskolája                

         


Kék Tér

2017.08.24.

A „Kék tér” a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság  alsó tagozatos tanítók számára összeállított bűn- és baleset-megelőzési prevenciós programja,  Lépésről lépésre a biztonságért 8 modulból álló komplex prevenciós projekt  legújabb eleme.

A korábban bevezetett modulok közül legszorosabban a 2015-ben elkészült,  az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak és pedagógusainak szóló prevenciós  munkafüzethez kapcsolódik - ez a „Zita, Miki és a két kutya kalandjai” elnevezésű kiadvány lett a Kék tér mintaprojekt szakmai alapja.   

Az előző tanévben bevezetett mintaprojekt egyedülálló módon támogatja az alsó tagozat harmadik - negyedik osztályában tanító pedagógusokat olyan alapvető bűn-, és baleset-megelőzési ismeretek, módszerek átadásában, amelyekkel az életkori sajátosságoknak megfelelően, játékos és szórakoztató módon lehet felkészíteni a gyerekeket az áldozattá, elkövetővé válás elkerüléseinek lehetőségeire.  A foglakozások témái: közlekedésbiztonság; káros szenvedélyek, veszélyes szerek; felelősségvállalás; konfliktus-erőszak-agresszió; a tévézés veszélyei; idegenek; vízbiztonság; vagyonvédelem; internethasználat; egyedül otthon.

A 2017/18. tanévben szeretnénk lehetővé tenni, hogy minél több Csongrád megyei iskola illetve pedagógus csatlakozhasson a programhoz. A jelentkező tanítók felkészítő képzésen vehetnek majd részt (az akkreditáció folyamatban van), ezután   rendőri szakmai támogatással egy-egy tanórába tudják beilleszti a program anyagában szereplő bűn- és baleset-megelőzési ismereteket (az órák tematikája összhangban van a NAT-tal).


Miért érdemes csatlakozni?

 • Olyan hasznos és naprakész információkat adhatnak át a gyermekeknek, melyekkel  azok biztonsága hosszú távon megalapozható;
 • a diákok játékos módon, szórakozva sajátíthatják el az alapvető bűn- és baleset-megelőzési ismereteket;
 • olyan tartalmakkal is találkozhatnak a program megismerése során, amely az Önök érdeklődését is felkelti;
 • csatlakozás esetén a képzés mellett biztosítjuk a menüpont további használatához szükséges kódot, amely segítségével letöltheti a program gyakorlati szempontú, gyerekeknek készült munkafüzetét, az órák óravázlatát, és a tanítók munkáját segítő technikai segédleteket (filmeket, szakmai háttéranyagokat, a Zsaru Sztori kommunikációt fejlesztő társasjáték részletes ismertetőjét...), és azt a lehetőséget, hogy egy speciális blogon keresztül azonnali választ kapjon a felmerülő kérdésekre;
 • az első 25 csatlakozó iskola/tanító megkapja a Kék Tár dobozt, amely tartalmaz minden fent említett segédanyagot, valamint a Zsaru Sztori társast, és a „Szimat a rendőrkutya” (a Fekete Péter kártyajáték szabályai alapján elkészített) prevenciós játékkártyát.
 • Amennyiben felkeltettük figyelmét, keressen meg bennünket a 06 62/562-410-es telefonszámon, vagy a barka@csongrad.police.hu e-mail címen.Várjuk jelentkezését!

Rendezvénynaptár

09 Feb Biztonságos Internet Napja

A Safer Internet Day (Biztonságos Internet Napja) alkalmából több mint 100 országban a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezetek hívják fel a figyelmet az internethasználat előnyeire valamint veszélyeire.

24 Dec Karácsony

2020.12.24-25-26.

29 Nov Advent

2020.11.29-2020.12.23.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk