Aktualitások


A CSMRFK által végzett aktuális tevékenységek ...


Húszéves a Csongrád Megyei Tanyaprogram

2017.11.20.

Az országban egyedülálló kezdeményezésként húsz évvel ezelőtt indította el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós munkáját Tanyaprogram néven. Az eddigi évek áttekintését és a jövő feladatait is érintették az előadások, melyek a VI. Tanyakonferencián hangzottak el Mórahalmon.

Az előadások sorát 2017. november 15-én dr. Lukács János rendőr vezérőrnagy kezdte, akinek főkapitányi éveit végigkísérte a Tanyaprogram. Elmondta: 1997-ben - figyelemmel a térség speciális külterületi adottságaira -, az ott bekövetkező elsősorban - vagyon elleni - bűncselekményekre indították el az egyedi prevenciós programot. A cél a tanyán élők szubjektív biztonságérzetének növelése volt. Az évek során kérdőíves felméréseket végeztek, elindult a lakossággal és önkormányzatokkal közös Civil Hírlánc, megrendezték az első tanyakonferenciákat. A munka hatására 2009-re külterületi járőrszolgálat indult Mórahalom térségében, és a különböző tájékoztató kiadványok mellett, Csongrád megye 60 településének segélyhívó készülékkel való ellátottsága kezdődött meg, ami azóta is folyamatos. A program a 2000-es évek végére egyre nagyobb szakmai elismerést szerzett, már nemcsak Magyarországon, de külföldön is. A projektet 2013-ban meghívták Valenciaba, Vilniusba, Szófiába. 2014-ben a külterületen élők biztonságának erősítése érdekében elindult a megyék közti összefogás is. A kezdeményezés és eredményei több nemzetközi díjat is hoztak Csongrád megyének, köztük 2015-ben IIASA-Shiba Alapítvány elismerését. A főkapitány hangsúlyozta, az együttműködő partnerek, önkormányzatok is kellettek a sikerhez. Közülük a legrégebbi partner Mórahalom volt, ezért Nógrádi Zoltán polgármesternek külön köszönetét fejezte ki dr. Lukács János.

Újabb nagy lépést jelentett 2017, hiszen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak köszönhetően 19 millió forint egyedi támogatásban részesült a program, melynek terveit M. Toronykőy Márta alezredes ismertette. Elmondta, hogy a következő időszak a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése mellett, a rendőrkapitányságok tevékenységének támogatásáról szól majd. Emellett a tervek szerint drónt és vagyonvédelmi táskákat szereznek be, szóróanyagok készülnek, folytatódik a mechanikus és elektronikus vagyonvédelmi eszközök kiosztása, mellyel a jövőben is támogatni szeretnék a lakosság közbiztonságérzetének erősödését. A fiatal, felnövekvő generáció áldozattá és elkövetővé válásának elkerülése érdekében végzendő tevékenység is fontos részét képezi a következő időszak prevenciós munkájának.

Összegzésében dr. Rádi Norbert r. ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes elmondta: a külterületen elkövetett bűncselekmények száma negyedére csökkent a húsz év alatt.

A Csongrád megyei kezdeményezésről elismerően szólt dr. Hatala József is. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke követendő, jó példának nevezte a Tanyaprogramot.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett rendezvényt drón bemutató, a bűnmegelőzés technikai eszközeit felvonultató kiállítás, továbbá kulturális programok színesítették.Tanévkezdés - 2017

2017.08.24.

A szeptemberi iskolakezdés kapcsán ismét kiemelt hangsúlyt kap a gyermekek biztonsága, testi épségének megőrzése, ezért érdemes már a tanévkezdés előtt áttekinteni az ezzel kapcsolatos főbb tanácsokat, tudnivalókat.

Közlekedésbiztonsági szempontból különösen veszélyes lehet ez az időszak. Az iskolások egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, ráadásul

a nyári szünet felszabadultabb időszaka után időbe telik, míg ismét felveszik a napi ritmust, visszazökkennek a megszokott rendbe. Életkori sajátosságaikból adódóan a gyerekek nem mindig érzékelik a veszélyt, legyen szó bizonyos közlekedési helyzetekről, vagy az élet más, számukra ismeretlen szituációiról. Mind a tudatos közlekedési magatartás kialakításában, mind a bűncselekmények és az áldozattá válás megelőzésében a példamutatás mellett kiemelt  szerepe van a nevelésnek, a gyermekek megfelelő felkészítésének - történjék az az iskolában vagy a tanórákon kívül. Különösen a kisiskolások esetében fontos, hogy a tanévkezdés időszakában a

pedagógusok és az iskolarendőr mellett a szülők is felhívják a figyelmet a leggyakoribb veszélyhelyzetekre, közösen átvéve a legfontosabb szabályokat (például az úttestre lépés, az úttesten való átkelés, kerékpárosoknál az irányváltoztatás, kanyarodás szabályai). Az egyedül (is) közlekedő első osztályosok esetében hasznos kijelölni a legbiztonságosabb útvonalakat, melyeket a lehetséges veszélyforrásokat megbeszélve még az iskolakezdés előtt többször is érdemes végigjárni a kicsikkel. Korlátozott látási viszonyok esetén illetve sötétedés után a gyermek jobb láthatósága érdekében jó szolgálatot tesznek a különböző módon viselhető fényvisszaverő kiegészítők (matricák, prizmák, karpántok, mellény …), érdemes ezeket is beszerezni, előkeresni. Ha a gyerek kerékpárral közlekedik, rendszeresen ellenőrizni kell a jármű műszaki állapotát, a kötelező biztonsági felszereléseket (első és hátsó fék, csengő, elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő, az első keréken sárga küllőprizma).

A vagyonbiztonság, a lopások elkerülése érdekében fel kell hívni a diákok figyelmét, hogy értékes tárgyat (drága mobiltelefont, iPodot, tabletet…) ne vigyenek magukkal az iskolába. Utcán, tömegközlekedési eszközökön figyeljenek a táskájukra, zsebbe vagy hátizsák külső rekeszébe ne tegyenek telefont, pénzt, igazolványokat, azokat biztonságos helyen (például a táska akár külön is zárható belső rekeszében) tartsák. Az iskolai öltözőben, nyitott szekrényben, fogason se hagyjanak értéktárgyakat, pénzt, mert ezeket is könnyen ellophatják.
Kék Tér

2017.08.24.

A „Kék tér” a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság  alsó tagozatos tanítók számára összeállított bűn- és baleset-megelőzési prevenciós programja,  Lépésről lépésre a biztonságért 8 modulból álló komplex prevenciós projekt  legújabb eleme.

A korábban bevezetett modulok közül legszorosabban a 2015-ben elkészült,  az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak és pedagógusainak szóló prevenciós  munkafüzethez kapcsolódik - ez a „Zita, Miki és a két kutya kalandjai” elnevezésű kiadvány lett a Kék tér mintaprojekt szakmai alapja.   

Az előző tanévben bevezetett mintaprojekt egyedülálló módon támogatja az alsó tagozat harmadik - negyedik osztályában tanító pedagógusokat olyan alapvető bűn-, és baleset-megelőzési ismeretek, módszerek átadásában, amelyekkel az életkori sajátosságoknak megfelelően, játékos és szórakoztató módon lehet felkészíteni a gyerekeket az áldozattá, elkövetővé válás elkerüléseinek lehetőségeire.  A foglakozások témái: közlekedésbiztonság; káros szenvedélyek, veszélyes szerek; felelősségvállalás; konfliktus-erőszak-agresszió; a tévézés veszélyei; idegenek; vízbiztonság; vagyonvédelem; internethasználat; egyedül otthon.

A 2017/18. tanévben szeretnénk lehetővé tenni, hogy minél több Csongrád megyei iskola illetve pedagógus csatlakozhasson a programhoz. A jelentkező tanítók felkészítő képzésen vehetnek majd részt (az akkreditáció folyamatban van), ezután   rendőri szakmai támogatással egy-egy tanórába tudják beilleszti a program anyagában szereplő bűn- és baleset-megelőzési ismereteket (az órák tematikája összhangban van a NAT-tal).


Miért érdemes csatlakozni?

  • Olyan hasznos és naprakész információkat adhatnak át a gyermekeknek, melyekkel  azok biztonsága hosszú távon megalapozható;
  • a diákok játékos módon, szórakozva sajátíthatják el az alapvető bűn- és baleset-megelőzési ismereteket;
  • olyan tartalmakkal is találkozhatnak a program megismerése során, amely az Önök érdeklődését is felkelti;
  • csatlakozás esetén a képzés mellett biztosítjuk a menüpont további használatához szükséges kódot, amely segítségével letöltheti a program gyakorlati szempontú, gyerekeknek készült munkafüzetét, az órák óravázlatát, és a tanítók munkáját segítő technikai segédleteket (filmeket, szakmai háttéranyagokat, a Zsaru Sztori kommunikációt fejlesztő társasjáték részletes ismertetőjét...), és azt a lehetőséget, hogy egy speciális blogon keresztül azonnali választ kapjon a felmerülő kérdésekre;
  • az első 25 csatlakozó iskola/tanító megkapja a Kék Tár dobozt, amely tartalmaz minden fent említett segédanyagot, valamint a Zsaru Sztori társast, és a „Szimat a rendőrkutya” (a Fekete Péter kártyajáték szabályai alapján elkészített) prevenciós játékkártyát.
  • Amennyiben felkeltettük figyelmét, keressen meg bennünket a 06 62/562-410-es telefonszámon, vagy a barka@csongrad.police.hu e-mail címen.Várjuk jelentkezését!


IX. biztonsági juniális Csongrád megyében

2017.08.18.

IX. biztonsági juniális Csongrád megyében

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság évek óta kiemelten kezeli a diákok nyári szünidőre történő felkészítését. A főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2017. június 14-én tartotta meg idei szünidőt indító Biztonsági Juniálisát.

A rendezvény idén a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya, Balesetmegelőzési Bizottsága, a  Szolnoki Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szegedi Vízirendészeti Őrse, a SZTE orvostanhallgatói, valamint a programoknak helyet biztosító Szegedi Vadaspark támogatásával valósult meg.

Júniusban a megelőzési munka egyik központi eleme kicsik és nagyok nyárra történő felkészítése. A statisztikai adatok alapján ebben az időszakban hajlamosabbak lehetünk kevésbé figyelni a különféle szabályok betartására, könnyebben válunk közúti közlekedési baleset vagy bűncselekmény áldozatává.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a tanév során végzett oktató-felvilágosító tevékenység mellett, a vakáció megkezdése előtt közvetlenül is foglalkozzanak ezekkel a kérdésekkel. A rendezvény során az életkori sajátosságokat figyelembe vevő programokon keresztül világítottak rá a szakemberek, milyen fontos bizonyos alapvető szabályok betartása földön és vízen egyaránt.

Mindezekre figyelemmel évek óta megrendezi a CSMRFK - a társszervekkel szoros együttműködésben – a „Szünidőt indító biztonsági juniálisát”. A mostani már a kilencedik volt.

A program vendégei idén a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói voltak, akik féléven keresztül vettek részt a „Kék-tér” című munkaprojektben. A diákokat Veprik Róbert a Szegedi vadaspark igazgatója köszöntötte, majd az eseményt Gulyás Zsolt r. ezredes nyitotta meg. A juniálison továbbá felszólalt még M. Toronykői Márta r. alezredes, Vad Róbert r. őrnagy és Gyurikné Vass Angéla az iskola igazgatója is. A megnyitó végén Lajkó Krisztián személyi edzővel tornázhattak a diákok, mellyel kezdetét vette a játékos nap.

Ezt követően a programok közt mindenki találhatott érdeklődési körének megfelelőt. Voltak szakmai előadások, egyebek mellett foglalkoztak a csellengéssel, vagyonvédelemmel, közlekedési ismeretekkel, alapvető elsősegélynyújtási tudnivalókkal, de hallhattak a nyári állattartás legfontosabb ismérveiről is, és megtudhatták, hogy vízi baleset esetén, a vízből mentésnek milyen szabályai és lépései vannak.

A program a „Generációk biztonsága” - a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által támogatott - nyertes pályázat eredményeként valósulhatott meg. A nap egyben a „Kék Tér” mintaprojekt zárórendezvénye is, amelyen a programban részt vevő tanulók vettek részt, megmutatva az év során elsajátított bűn-, és balesetmegelőzési ismereteiket.


Mobil Bűnmegelőzési Centrum Csongrád megyében

2017.08.18.

Mobil Bűnmegelőzési Centrum Csongrád megyében

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával Mobil Bűnmegelőzési Centrumot kapott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A járműből országosan három működik majd, melyek a bűnmegelőzési munkát segítve több megyét szolgálnak ki.

Gratzer-Sövényházy Edit ezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács titkárságvezetője a járművet jelképesen átadó sajtótájékoztatón hangsúlyozta: irodából nem lehet a bűnmegelőzési munkát végezni. Ezért fontos ez az újítás, hiszen a megye Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai ezáltal is közelebb kerülhetnek a lakossághoz.

dr. Rádi Norbert r. ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes a kulcs ünnepélyes átvételekor elmondta: a kisbusz rendészeti prevenciót szolgál majd, mellyel fejleszthető a lakosság önvédelme, és az áldozattá válás elkerülése. A jármű az eddig is működő többlépcsős bűnmegelőzési programba tökéletesen illeszkedik - tette hozzá az ezredes.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács három kisbuszt bocsátott a megyék rendelkezésére. A központok Csongrád mellett, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében működnek majd. A kijelölt három szervezeti egység üzemeltet egy-egy mobil centrumot, melyeket a megyei főkapitányságok bűnmegelőzési egységei igényelni tudnak, egy-egy rendezvény vagy hosszabb-rövidebb időszak erejéig. Nagyobb rendezvények, kitelepülések alkalmával a centrumok akár egy időben egy helyre össze is vonhatók. A Csongrád megyei kisbusszal Békés és Bács-Kiskun, Baranya, Tolna és Pest megye déli részén is dolgoznak majd.

A gépkocsi belső tere három külön egységre tagolódik. Az első, egy három fő utazására szolgáló vezetőtér. Emellett rendelkezik egy tárgyalóval, ahol a személyes tanácsadás és adatfelvétel történhet, valamint egy nagyméretű csomagtartóval, amely a bemutató eszközök, az elősátor, az asztal, a székek, megállító táblák szállítására alkalmas.

A külső tér egy nagyméretű, speciális sátornak köszönhetően alkalmas különféle kitelepülések lebonyolítására. Ezek során az évszaktól és a helyszíni adottságoktól függően különböző szolgáltatások alakíthatók ki. Roll-Upon, és különböző installációkon hívható fel a figyelem a vagyonvédelem fontosságára.