1. Kerítés


A telek területét térben elválasztó építmény funkciója, hogy fizikai akadályként megálljt parancsoljon az illetéktelen behatolóknak, és a vadon élő állatoknak.Anyagát tekintve többfajta lehet:
Drótfonat / vadháló – Elsősorban a szőlők, gyümölcsösök, hobbikertek állatokkal szembeni védelmére szolgál, de használják ipari területek, autópályák, nagyobb telkek, családi házak nem utcafronti határának lezárására is. Felszereléskor fordítsunk kiemelt figyelmet a fonat és a vezérdrót feszességére. A hálós kerítésnél masszívabb, de a fémkerítésnél gyengébb a horganyzott biztonsági kerítés. Ezt a táblákban kapható rácsszerkezetű kerítést vastagabb horganyzott köracélból, ponthegesztéssel készítik. Előnye, hogy nagyobb áruházakban táblákban kapható, így az előre leállított oszlopokhoz az idomok segítségével könnyen és gyorsan rögzíthető.
Sövény - A leginkább környezetbarát megoldás, mindemellett megköti a port, felfogja a szelet, növeli a levegő páratartalmát. Speciális esetben zajfogóként is megállja a helyét (ilyenkor a sövénynek legalább 5 méter szélesnek kell lennie). Rendszeres karbantartást igényel.


Fa - Természetes, jól megmunkálható, számos formában és színben elérhető. Hazánkban leginkább a fenyőt vagy az akácfát részesítik előnyben, amit a könnyű megmunkálhatóság és színezhetőség indokol. Megfelelő felületkezeléssel élettartama jelentősen meghosszabbítható, ugyanakkor ez is rendszeres karbantartást igényel.Fém (kovácsoltvas) - A fémkerítés strapabíró, időtálló, minőséget, erőt, szilárdságot sugall. Ma már jellemzően nagyüzemi rendszerben készült, vasművekben öntött, húzott, hengerelt, majd összehegesztett – jellegüknél fogva uniformizált – elemeket lehet beszerezni. A kovácsoltvas kerítések az előzőeken túl eleganciát és gazdagságot is sugallnak, ezért nem árt az ilyen elemekkel védett házakat kamerákkal és egyéb riasztóberendezésekkel is felszerelni. A kovácsoltvas kerítések erénye továbbá, hogy hosszú időn át szolgálnak, borításuk nem igényel cserét, bekerülési költségük igen nagy, ellenben karbantartási költségük kicsi.
Kő / tégla – Vidéki házaknál hazánkban is ideális választás lehet a kőből épített kerítés. Ehhez választhatunk természetes köveket, és mesterségesen előállított kőutánzatot is. Megfelelő impregnálás esetén masszív, hosszú élettartamú, karbantartást szinte alig igénylő kerítésünk lehet.


Beton – Szinte a legelterjedtebb megoldás, ami a kedvező árral, és az előre gyártott elemeknek köszönhető gyors kivitelezéssel magyarázható. Ellenáll az időjárás szeszélyeinek, könnyen kezelhető, tisztítható, festhető, azaz egyszerűen összhangba hozható a lakóházzal és annak nyílászáróival.


A nagyobb biztonság érdekében lehetőség van különböző szenzorkábelek kerítésbe építésére, vagy külső részre történő rögzítésére - ezek képesek jelezni a rongálást, átmászást, illetéktelen behatolást is.

(Ár: 1.500,- Ft/m2-től)