Prevenciós médiatár egy hatékony módszer a bűnmegelőzésben

Hatékony bűnmegelőzési munka csak olyan módszerek és prevenciós megoldásokkal valósítható meg, amelyek az alapvető, biztonsággal kapcsolatos ismereteket könnyen befogadható, és a célközönség életkori sajátosságainak megfelelően figyelemfelhívó módon juttatják célba.

Ez a gondolat hívta életre a Szegedi Rendőrkapitányságon még 2003-ban a Prevenciós Médiatárat. A kollégák úgy látták, hogy szükség lenne olyan bűnmegelőzési kisfilmekre, amelyek rövidek (5-10 percesek), és segítségükkel egy-egy óra alatt feldolgozhatók azok a legfontosabb prevenciós témakörök, amelyek az áldozattá illetve a bűnelkövetővé válás elkerülését hatékonyan segítik. A Szeged és Térsége Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács a gondolat mellé állva 2003-ban elkezdte a bűnmegelőzési kisfilmek készíttetését.

A Médiatár hatékonysága abban rejlik, hogy a mindennapokban bekövetkező eseteket, mozgalmasan, könnyen értelmezhetően, interaktív módon dolgozza fel, lehetőséget teremtve a játékos feldolgozásra is. A tapasztalatok alapján ez az elképzelés bevált, hisz 9. éve hatékonyan működik. A Szegedről indult, mára már 66 kisfilmet tartalmazó projekt az egész országban ismert, ezen médiaanyagokkal tanítanak a DADA rendőrök, a bűnmegelőzési szakemberek és sok pedagógus is. A feldolgozott témákat olyan szituációk adják, amelyek a megelőzhető bűncselekménytípusokra hívják föl a figyelmet, és olyan tanácsokkal látnak el bennünket, amelyeket megfogadva számos kellemetlenséget kerülhetünk el. Olyan információkat közvetít pl., hogy miért érdemes mindig bezárni a lakásunk ajtaját, milyen trükkökkel próbálnak bennünket meglopni a telefonos csalók vagy a magukat álalkalmazottnak kiadó tolvajok, mire vigyázzunk bankkártyás vásárlásnál, vagy internetes böngészésnél stb.. A kisfilmek több mint fele hatékony segítséget nyújt az osztályfőnöki munkában is, amelyhez elektronikusan letölthető tananyag is készült (elérhető a www.mediatar-szeged.hu honlapon), a könnyebb feldolgozást pedig kész óravázlatok támogatják.

A kisfilmek egy-egy epizódját láthattuk a Szegedi Városi Televízióban, az 1-es villamoson vagy a Szeged Plázában, de bizonyos részletei színesítettek egy-egy országos híradós anyagot is. Az ízig-vérig szegedi projekt Európa legnagyobb bűnmegelőzési kisfilmtárát rejti, epizódjai közül több is díjat is nyert 2011-ben az Európai Bűnmegelőzési Kisfilmszemlén.

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom