Ovi zsaru bűnmegelőzési program

Csongrád megyében 2010-ben került adaptálásra a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság által elindított, és mára már országossá vált Ovizsaru prevenciós program, mely jelenleg a megye 31 óvodájában illetve tagóvodájában működik.

A főként a nagycsoportos korosztály számára kidolgozott bűn - és  baleset-megelőzési témájú program célja a gyermekek áldozattá válásának megelőzése, biztonságérzetük erősítése, és annak elősegítése, hogy szükség esetén tudjanak és merjenek segítséget kérni a rendőrtől.

Azért épp ezt a korosztályt célozták meg a program kidolgozói, mert ők hamarosan iskolába mennek, hosszabb-rövidebb időt már egyedül illetve felnőtt felügyelete nélkül is eltölthetnek otthon vagy a játszótéren, adott esetben önálló döntésekre kényszerülhetnek. Saját érdekükben életkori sajátosságaiknak megfelelő módon kell őket felkészíteni, tájékoztatni a biztonságos és helyes viselkedésformákat illetően. Ezeket a tanácsokat, figyelmeztetéseket természetesen otthon is hallják, de felgyorsult világunk egyre nehezebbé teszi, hogy a szülők elég időt szánjanak az ilyen jellegű felkészítésre. Gyakori az is, hogy a szülők általi figyelmeztetések gépiessé válnak, a gyerekek esetleg egy idő után nem is figyelnek oda ezekre.

Az „Ovi-zsaru” ugyanakkor egy játékos, figyelemlekötő, közvetlen kommunikációra építő megelőzési programsorozat. Az óvodai foglalkozásokon és az otthoni feladatokon keresztül szerepet vállal benne az egyenruhás rendőr, az óvodás, az óvónő, a szülő, akár a nagyobb testvér, nagyszülő is. Ráadásul a bekerülései és működési költségek sem magasak, így kis segítséggel a legtöbb óvodában bevezethető.

A program első és az utolsó foglalkozásán (az ismerkedés szabályai ill. biztonságos közlekedés témáknál) mindenképpen személyesen is jelen van a kapcsolattartó rendőr. Így közvetlen kapcsolatot alakíthat ki a gyerekekkel, akik kérdezhetnek tőle, megismerhetik az egyenruhát, az alapvető rendőri felszereléseket is. A személyes kontaktus fontos elem, mert a gyerekek pozitív élményt szerezhetnek a rendőrrel kapcsolatban, megtapasztalhatják, hogy (az esetleges ijesztgetések ellenére) nem kell félniük, és amennyiben bajba kerültek, segítséget is kérhetnek tőle.

A második foglalkozást a kidolgozott anyag és az előzetes felkészítés alapján már az óvónők vezetik le. Ekkor a rendőr szerepét átveszi a kézbáb Rendőr Robi, aki mintegy „segítőjévé válik” az óvónőnek. Az ő vendége Rosszcsont Ricsi, aki saját élményeit, tapasztalatait osztja meg a gyermekekkel. Fontos, hogy a bábok a tematikához tartozó foglalkozásokon kívül más szituációkban - pl. séta alkalmával, vagy egy-egy a csoport életében felmerülő konfliktus, probléma megbeszélésekor is felhasználhatók.

A program több modulból áll, a foglalkozások több téma köré csoportosulnak– ilyenek pl.  Az ismerkedés szabályai, Idegen személlyel történő találkozás, kapcsolat, Egyedül otthon, Veszélyes eszközök vagy A közlekedés szabályai.

A feldolgozásban segítenek a témákhoz kapcsolható ajánlott és a szabadon választott mesék, a különböző történetek, a rajzolás, a szerepjátékok.

A foglalkozások lebonyolítását a módszertani ajánlóban megfogalmazottak mellett természetesen maguk az óvónők is formálhatják aszerint, miként tudják beilleszteni az egyes témákat a nevelési programba, illetve a napi teendőkbe.

A program kidolgozója az óvodáktól a programcsomag fejében bruttó 13.000 Ft. regisztrációs díjat kér. Ez tartalmazza a módszertani füzetet, Cd-t, matricákat és a 2 db kézbábot (átvételi elismervény ellenében kapják meg a csomagot, és átutalással fizetnek).

Csongrád megyében a program koordinálását a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya (barka@csongrad.police.hu, tel.: 62/562-400) végzi.

A programba újonnan belépő pedagógusok és kijelölt kollégák részére felkészítő foglalkozást tartunk.

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom