"Nem vagyunk egyedül"

TÁMOP-5.6.1C-11/2. „Nem vagyunk egyedül”

Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében

Az országban az elsők között a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon az 1997/98-as esztendőkben a külterületen élők szubjektív biztonságérzetével összefüggésben felmérés készült, amely eredményeire alapozva, rendőrségi kezdeményezésre létrejött a tanyai lakosság problémáit azonnalos intézkedéssel megoldani kívánó hírlánc. Ennek a közösségi szintű bűnmegelőzési rendszernek a rendszernek a tagjai a rendőrség koordinatív tevékenysége mellett, a települési önkormányzatok, a polgárőr szervezetek, a falu- és tanyagondnokok, a mező-, gát-, vad-, és halőrök, valamint a vadász és erdésztársaságok, továbbá mindazon szervezetek, amelyek valamilyen – a helyi specialitások figyelembe vételével - kapcsolatba kerülnek a lakosság ezen szegmensével. Jelen célunk a már meglévő hírlánc bővítése, munkájának hatékonyabbá tétele. Ennek kapcsán képzések szervezése a Közbiztonsági Hírlánc képviselőinek, valamint a tanyai összekötő tiszteknek. A továbbképzések célja a résztvevők bűnmegelőzési képzése, valamint a konfliktusmegoldó képességük fejlesztése pszichológusok bevonásával.

Mivel a Rendőrség, a társszervek, valamint a Közbiztonsági Hírlánc megfelelő működéséhez elengedhetetlen egy koordinációs grémium létrehozása és annak rendszeres működtetése, ezért terveink alapján a rendőrkapitányok helyi kezdeményezésére évente, szükség szerint egy illetve két alkalommal Tanyakabinetek megrendezésére kerül sor, hogy a résztvevők értékeljék az illetékességükbe tartozó külterületi, tanyás térségek közbiztonsági helyzetét. A fórum lehetőséget ad a különböző intézmények, szakhatóságok tapasztalatainak cseréjére, az aktuális problémák megvitatására, a bűnmegelőzést segítő információs bázisok erősítésére, valamint a kontaktszemélyek elérhetőségét tartalmazó listák aktualizálására. Összetétele változó lehet, tagjai lehetnek a rendőrkapitányok, a külterületen feladatot ellátó kollégák, az önkormányzatok megfelelő szakértelemmel, intézkedési jogosultsággal rendelkező munkatársai, a Közbiztonsági Hírláncban érintett szervezetek vezetői, illetve (az egyes területeken jelentkező problémákhoz és feladatokhoz igazítottan) a NAV, a Munkaügyi Központ, a Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Természetvédelmi Hivatal és az egyházak képviselői. A Tanyakabinet ajánlott időpontja a tavaszi mezőgazdasági munkák megkezdése, illetve a téli időszak, kiemelten az ünnepek előtti hetek, tekintettel, hogy közbiztonsági szempontból mind a két terminusban fokozott veszélyhelyzetnek van kitéve az itt élő lakosság. A projekt kapcsán a társszervek bevonásával tanyavédelmi kiadványok összeállítására, külterületi járőrszolgálat útvonalának összeállítására, valamint az aktuális problémák kezelésére kerülne sor.

A városi rendőrkapitányságok támogató együttműködésével olyan fórumok megtartására kerülne sor, amelyeken a közbiztonság szempontjából releváns, és rendőri elemző-értékelő munkán alapuló felkészítő tájékoztatást kapnának a települések első számú felelős vezetői és a tanyai lakosság. A fórumokon a rendőrségi előadókon kívül a vagyonvédelmi szempontokból legideálisabb megoldásokat az otthonok védelmére zárszakértő mutatná be.

A Külterületi Járőrszolgálat, azaz a „Pusztázás” a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának koordinálásával zajlik határrendész, kmb-s és a bűnmegelőzés területén dolgozó rendőrök, valamint a Közbiztonsági Hírlánc képviselőinek részvételével. A járőrszolgálatban résztvevők előre meghatározott útiterv alapján, általában heti rendszerességgel járják a tanyavilágot, hogy a legfontosabb közbiztonsági, határrendészeti, bűnmegelőzési információkat személyesen osszák meg a lakossággal. A tapasztalatok alapján megállapítható, hogy kollégáink ingatlanonként mintegy hatvan percet töltenek felvilágosító, tájékoztató tevékenységgel. A tájékoztatás mellett sor került egy anonim, tizenhárom kérdésből álló biztonsági kérdőív kitöltésére is, amelyből a külterületi lakosság közbiztonságérzetéről lehet következtetéseket levonni. A projekt kapcsán célunk, hogy az 5 év alatt Csongrád Megye összes tanyájába eljussanak a külterületi járőrszolgálatban résztvevők.

Az elektronikus ajtóék egy olyan szituációs bűnmegelőzési eszköz, amelyet az ajtószárny és a padló burkolata közé kell illeszteni, így erőszakos nyitás és feszítés hatására hangjelzést ad mikor az ajtó rászorul az ék alakú burkolat felső részére, lenyomva az érzékelő kapcsolót. Az ajtó mozgása automatikusan beindítja a hangjelzést, mely riaszthatja a közelben tartózkodókat, illetve elriaszthatja a behatolót. Karbantartást nem igényel, így ideális és praktikus prevenciós eszköz a külterületen élő lakosságnak. Az elektronikus ajtóékek átadása a külterületi járőrszolgálatok alkalmával történne, így a bűnmegelőzési szakemberek szakszerűen elhelyeznék az ajtóékeket, és a megfelelő használatról tájékoztatnák az ingatlan tulajdonosát.

A Külterületi Járőrszolgálatok során a szóbeli tájékoztatások mellett tanyánként átadásra kerül a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által összeállított „Bárka Biztonsági Csomag”. A csomag tartalmát tekintve egy Bárka Kártyából (bankkártya méretű kártya, rajta a legfontosabb segélyhívókkal és egyéb elérhetőségekkel), egy Bárka Biztonsági Matricából (ajtófélfára felragasztható matrica, rajta a segélyhívó telefonszámokkal, amelyeket ki lehet egészíteni), egy Pusztázó elnevezésű információs kiadványból, és egyéb áldozatvédelmi és vagyonvédelmi szóróanyagokból áll össze. Mivel kiadványok korlátozott számban állnak rendelkezésre, a pályázati forrásból érnénk el, hogy minden lakos számára elérhető legyen a csomag. A csomag eleme továbbá a közintézményekben is elhelyezhető vagyonvédelmi plakát is.

A projekt lényeges eleme olyan KOMP Prevenciós Médiatári kisfilm elkészítése, amely által a tanyavilágban élő lakosság tájékoztatást kaphat vagyonuk védelmével kapcsolatban. A filmet a helyi médiumok sugároznák, így a vizuálisan ábrázolt prevenciós tanácsok eljutnának - a bűnmegelőzés komplex preventív munkáját a lakóközösségek napi ritmusához igazítva - a lakosság azon részéhez is, akik nem szívesen hagyják el külterületi otthonaikat. A Prevenciós Médiatári tagság továbbá lehetővé teszi, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó kapitányságok a bűnmegelőzési kisfilmek segítségével a mindennapi munkájuk során hatékony előadásokat tartsanak az illetékességi területükön lévő oktatási intézményekben és egyéb felkérések alkalmával. A Médiatár jelenleg 60 kisfilmmel és 23 spottal rendelkezik, amelyek felhasználásával hatékonyabbá tehető az áldozattá-, illetve elkövetővé válás elkerülését célzó preventív oktatási tevékenység.

A CSMRFK szakmai tapasztalataira épülő vagyonvédelmi kiadvány, a vagyonvédelmi kisfilm mintájára papír alapon, színes bemutató könyv formájában jelenítené meg a különböző ingatlantípusok védelmének módjait. A kiadvány négy részre osztva mutatná be a lakások, családi házak, tanyaingatlanok és a mezőgazdasági épületek megelőző vagyonbiztonság érdekében teendő lehetőségeket.

Mindezen tevékenységek megvalósítására a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság konzorciumi partnerként a Csongrád Megyei Kormányhivatallal és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezetével közösen 148 938 736 Ft támogatásban részesült. A CSMRFK költségvetése ebből 4 299 000 Ft vissza nem térítendő állami támogatás.

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom