Figyeljünk idősebb rokonainkra, barátainkra!


Az alábbi pár tanáccsal szeretne a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya hozzájárulni egy biztonságosabb, védettebb életminőség megteremtéséhez. Szeretnénk felhívni a figyelmet a saját védelmi mechanizmusaink kiépítésének fontosságára, az egymásra figyelés jelentőségére: 

  • A lakókörnyezetükben feltűnő, gyanúsan viselkedő idegeneket kísérjék figyelemmel, az ismeretlen autók rendszámait írják fel. 
  • Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjenek be otthonaikba, tőlük ne vásároljanak. A hideg idő hirtelen beköszöntével ismét megjelentek a házaló faárusok, illetve azok a hirdetések, amelyekben olcsón kínálnak tűzifát megvételre. Minden évben több figyelmetlen, hiszékeny embert csapnak be.
  • A tűzifával házalók általában három módszerrel károsítják meg áldozataikat. Az egyik és egyben leggyakoribb módszer a mérlegelési csalás, a másik esetben elterelik a vevő figyelmét, miközben értékeket keresve átkutatják az ingatlant. Szintén jellemző a pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresik fel Önöket, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.
  • Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék, hogy mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. (Rendőri intézkedés esetén is hasonló módon járjanak el.)
  • Megtakarított pénzüket, értékeiket ajánlatos minden esetben elzárva tartani. Otthonaik ajtaját zárják mindig kulcsra!
  • Pénzintézetekből, ATM automatákból egyedül ne vegyenek föl pénzt. Bankkártyájuk mellett ne tartsák annak PIN-kódját.
  • Tömegközlekedési eszközökön, boltokban, bevásárlóközpontokban a táskát, pénztárcát, iratokat és egyéb értékeiket ne egy helyen tárolják. Azokat minden esetben zárt, védett helyre rakják.
  • Amennyiben magánházban élnek, a porta védelmét - a különféle biztonsági eszközök mellett - nagymértékben segítik a házőrző kutyák, amelyek elriaszthatják a nemkívánatos látogatókat.
  • Mérjék fel, hogy szomszédságukban kik azok a személyek, akikhez probléma esetén fordulhatnak.
  • Szükség esetén hívják a 112-es segélyhívókat!Rendezvénynaptár

21 May A magyar honvédelem napja

A magyar honvédelem napja

21 May Szeged napja

Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál. A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21-én címert kapott, ma is május 21-én ünneplik a város napját. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik a városhoz. Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszeripari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszeripari központja. Emellett egyetemi város és fontos kulturális központ is. Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme. Szeged rendezvényei, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok, számos látogatót vonzanak évente. Szeged lakói a történelem során sokféle nyelvet beszéltek, legtöbbjük saját nyelvéhez vagy helyesírásához igazította a város nevét: németül: Szegedin vagy Segedin, szerbül: Сегедин, horvátul Segedin[3], szlovákul: Segedín, románul: Seghedin. Ókori forrásokban görögül: Partiszkon, latinul: Partiscum néven ismert.

25 May Eltűnt gyerekek világnapja

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon. Magyarországon 2011-től „Az Ezer Lámpás Éjszakája” civil kezdeményezésű kampánnyal hívják fel a figyelmet a gyermekeltűnések jelenségére. A kampány célja, hogy segítséget nyújtson az eltűnt gyermekek minél hatékonyabban történő felkutatásához és, hogy felhívja a figyelmet a preventív intézkedések fontosságára. Az akció keretében tejes-dobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk