Figyeljünk idősebb rokonainkra, barátainkra!


Az alábbi pár tanáccsal szeretne a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya hozzájárulni egy biztonságosabb, védettebb életminőség megteremtéséhez. Szeretnénk felhívni a figyelmet a saját védelmi mechanizmusaink kiépítésének fontosságára, az egymásra figyelés jelentőségére: 

  • A lakókörnyezetükben feltűnő, gyanúsan viselkedő idegeneket kísérjék figyelemmel, az ismeretlen autók rendszámait írják fel. 
  • Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjenek be otthonaikba, tőlük ne vásároljanak. A hideg idő hirtelen beköszöntével ismét megjelentek a házaló faárusok, illetve azok a hirdetések, amelyekben olcsón kínálnak tűzifát megvételre. Minden évben több figyelmetlen, hiszékeny embert csapnak be.
  • A tűzifával házalók általában három módszerrel károsítják meg áldozataikat. Az egyik és egyben leggyakoribb módszer a mérlegelési csalás, a másik esetben elterelik a vevő figyelmét, miközben értékeket keresve átkutatják az ingatlant. Szintén jellemző a pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresik fel Önöket, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.
  • Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék, hogy mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. (Rendőri intézkedés esetén is hasonló módon járjanak el.)
  • Megtakarított pénzüket, értékeiket ajánlatos minden esetben elzárva tartani. Otthonaik ajtaját zárják mindig kulcsra!
  • Pénzintézetekből, ATM automatákból egyedül ne vegyenek föl pénzt. Bankkártyájuk mellett ne tartsák annak PIN-kódját.
  • Tömegközlekedési eszközökön, boltokban, bevásárlóközpontokban a táskát, pénztárcát, iratokat és egyéb értékeiket ne egy helyen tárolják. Azokat minden esetben zárt, védett helyre rakják.
  • Amennyiben magánházban élnek, a porta védelmét - a különféle biztonsági eszközök mellett - nagymértékben segítik a házőrző kutyák, amelyek elriaszthatják a nemkívánatos látogatókat.
  • Mérjék fel, hogy szomszédságukban kik azok a személyek, akikhez probléma esetén fordulhatnak.
  • Szükség esetén hívják a 112-es segélyhívókat!Rendezvénynaptár

12 Aug A fiatalok világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1999-ben augusztus 12-ét nevezte ki a fiatalok világnapjává. Ezen ünnep célja, hogy a fiatalok is kapjanak egy olyan napot, amikor felhívhatják a figyelmet a társadalomban elfoglalt szerepükre, jogaikra, kötelességeikre, valamint a nehézségekre, amelyekkel a társadalomban találkoznak.

30 Aug Az eltűntek világnapja

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-ben nyilvánította augusztus 30-án az eltűntek világnapjának. Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet azon szervezetekre, amelyek a családok egyesítését tűzték ki feladatukként. Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet valaki: vannak, akik önszántukból "kilépnek" addigi életükből, és valahol másutt, netán más országban, földrészen új névvel kezdenek új életet. Mások esetleg bűncselekmény áldozatává vállnak és holttestük nem kerül elő, de legnagyobb számban természeti katasztrófákban, fegyveres konfliktusokban eltűnt emberek vannak köztük. Magyarországon az eltűntek felkutatásával elsődlegesen a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik.

10 Sep Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

E napot minden év szeptember 10-én tartják az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére a WHO közreműködésével. A világnap célja, hogy minél szélesebb körben váljanak ismertté a hatékony megelőzés lehetőségei és módszerei. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége a nap 24 órájában fogad hívásokat a 116-123-as díjmentes telefonszámon, illetve 72 órán belül válaszolnak az sos@sos505.hu e-mail címre küldött üzenetekre.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk