Figyeljünk idősebb rokonainkra, barátainkra!


Az alábbi pár tanáccsal szeretne a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya hozzájárulni egy biztonságosabb, védettebb életminőség megteremtéséhez. Szeretnénk felhívni a figyelmet a saját védelmi mechanizmusaink kiépítésének fontosságára, az egymásra figyelés jelentőségére: 

  • A lakókörnyezetükben feltűnő, gyanúsan viselkedő idegeneket kísérjék figyelemmel, az ismeretlen autók rendszámait írják fel. 
  • Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjenek be otthonaikba, tőlük ne vásároljanak. A hideg idő hirtelen beköszöntével ismét megjelentek a házaló faárusok, illetve azok a hirdetések, amelyekben olcsón kínálnak tűzifát megvételre. Minden évben több figyelmetlen, hiszékeny embert csapnak be.
  • A tűzifával házalók általában három módszerrel károsítják meg áldozataikat. Az egyik és egyben leggyakoribb módszer a mérlegelési csalás, a másik esetben elterelik a vevő figyelmét, miközben értékeket keresve átkutatják az ingatlant. Szintén jellemző a pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresik fel Önöket, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.
  • Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék, hogy mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. (Rendőri intézkedés esetén is hasonló módon járjanak el.)
  • Megtakarított pénzüket, értékeiket ajánlatos minden esetben elzárva tartani. Otthonaik ajtaját zárják mindig kulcsra!
  • Pénzintézetekből, ATM automatákból egyedül ne vegyenek föl pénzt. Bankkártyájuk mellett ne tartsák annak PIN-kódját.
  • Tömegközlekedési eszközökön, boltokban, bevásárlóközpontokban a táskát, pénztárcát, iratokat és egyéb értékeiket ne egy helyen tárolják. Azokat minden esetben zárt, védett helyre rakják.
  • Amennyiben magánházban élnek, a porta védelmét - a különféle biztonsági eszközök mellett - nagymértékben segítik a házőrző kutyák, amelyek elriaszthatják a nemkívánatos látogatókat.
  • Mérjék fel, hogy szomszédságukban kik azok a személyek, akikhez probléma esetén fordulhatnak.
  • Szükség esetén hívják a 112-es segélyhívókat!Rendezvénynaptár

09 Feb Biztonságos Internet Napja

A Safer Internet Day (Biztonságos Internet Napja) alkalmából több mint 100 országban a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezetek hívják fel a figyelmet az internethasználat előnyeire valamint veszélyeire.

24 Dec Karácsony

2020.12.24-25-26.

29 Nov Advent

2020.11.29-2020.12.23.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk