A szén-monoxid (CO) mérgezésről


Minden fűtési szezonban hallani híreket szén-monoxid mérgezés okozta halálesetekről. Milyen tünetek figyelmeztetnek a mérgezésre? Mit tegyünk? Hogyan lehetne ezeket megelőzni? 

A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, tiszta formában színtelen, szagtalan gáz. Könnyen áthatol falakon, földrétegen, mennyezeten. Keletkezhet a földgáz tökéletlen égésekor (pl. szakszerűtlenül szerelt kazánok, bojlerok, eldugult kémények esetén). A legtöbb véletlen balesetet ez okozza. De tartalmaz szén-monoxidot a kipufogógáz, széngáz, generátorgáz. 

A szén-monoxid a mindennapi életben leggyakrabban úgy képződik, hogy a fűtőberendezésben nem tökéletesen ég el a tüzelőanyag. Ha az égéstermékek elvezetése nem megfelelő, a szén-monoxid a lakásba juthat és felgyűlhet. A legtöbb szén-monoxid baleset télen történik, és minden télen történnek balesetek. 

A mérgezés alattomos, mert a kezdeti tünetek sokszor általánosak, sok más betegség okoz hasonló panaszokat és a szén-monoxid mérgezés is utánozhat más kórképeket. Ezért is gyakori, hogy a beteg nem gondol a mérgezésre, panaszait bagatellizálja.

A gáz a légutakat nem izgatja, így akadálytalanul belélegezhető. A mérgezés sok esetben éjjel, alvás közben fordul elő és a betegek nem mindig ébrednek fel rá. A szén-monoxid bármilyen koncentrációban belélegezve mérgezést okoz, mert 300-szor jobban kötődik a hemoglobinhoz (ez a molekula szállítja a vérben az oxigént), mint az oxigén. 

Szén-monoxid a tüdőn keresztül kerül a szervezetbe és abból változatlan állapotban távozik. Friss levegőn, egy óra alatt spontán légzés mellett távozik a belélegzett szén-monoxid 50%-a. 

Tünetek (a belélegzett gáz koncentrációjától függően):

A tömény szén-monoxid belélegzése bevezető tünetek nélküli azonnali halálhoz vezet. A mérgezés azonban általában szakaszos lefolyású:

1. szakasz:

Halántéktáji lüktető fejfájás, szívdobogás érzés, szédülés, hányinger, gyomorfájdalom, esetleg zavart viselkedés. Figyelemfelhívó jel lehet az alsó végtagon kezdődő, majd kifejezettebbé váló izomgyengeség, ami később bénulásba megy át. Ebből adódik, hogy a mérgezett nem tud menekülni.

2. szakasz:

A beteg elveszti az eszméletét. Egyes esetekben az arc kifejezetten világos piros színű. Székletét, vizeletét maga alá engedheti, légzése felületessé válhat. Ebben a szakaszban fokozott a hányás általi megfulladás veszélye. A felső végtag hajlító izmaiban fokozott összehúzódás figyelhető meg, ami később görcsbe megy át. Ezt követően görcsroham alakul ki.

3. szakasz:

A görcsroham lezajlása után az áldozat eszméletlen, teljesen tónustalan az izomzat, légzésbénulás fejlődhet ki, majd beáll a halál. Súlyos szén-monoxid mérgezést követően, ha a beteg életben marad, maradandó agyi elváltozásokra lehet számítani.

Gyakori maradványtünet az agylágyulás, bénulások kialakulása. A szén-monoxid mérgezett beteg maradéktalan gyógyulása attól függ, hogy a szén-monoxid okozta oxigénhiányos állapot meddig tartott.

Ellátás: 

Abban az esetben, ha járásképtelen vagy eszméletlen beteget találunk és szén-monoxid mérgezésre gyanakszunk, fontos, hogy a beteg ellátása során saját magunk védelmét tartsuk szem előtt. Ne lélegezzünk abból a gáztérből, ahol a mérgezést gyanítjuk! Még a helyiségbe lépés előtt vegyünk mély levegőt, lélegzetünket visszatartva szaladjunk be a szobába, nyissunk ablakot, szellőztessünk. Újabb friss levegőt véve, ezt követően próbáljuk meg kihozni a beteget. Semmiképpen ne kezdjük meg a beteg ellátását még a feltételezhető mérgezés helyszínén, hisz azzal a saját testi épségünket veszélyeztetnénk!

Ezt követően betegvizsgálat, amennyiben szükséges légútbiztosítás, lélegeztetés, újraélesztés. 

Mentőt (akár csak a gyanú esetén is) minden esetben hívjunk -112!

Mérgezés esetén veszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők. A szervezet toleranciaszintje a szén-monoxidra egyénenként változó (tehát nem biztos, hogy azonos koncentrációnak kitett személyek egyszerre lesznek rosszul).

Az évről-évre bekövetkező halálesetek elkerülhetőek lennének a kémények rendszeres ellenőrzésével, a kazánok, kályhák szakember által történő beszerelésével és felülvizsgálatával. A korszerűbb kazánok, fűtési rendszerek olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyeknél szinte kizárt, hogy otthonunkban szén-monoxid mérgezést kapjunk. A legolcsóbb megoldás azonban szén-monoxid érzékelő jelzőkészülék beszerzése, amely a kritikus szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére. A jelzőkészülékek napjainkban könnyen elérhetőek néhány ezer forintért beszerezhetőek bármilyen ezzel foglalkozó szaküzletben, illetve nagyáruházban.

A téli fűtési szezonban minden különösebb előzmény nélkül kezdődő fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hányinger esetén jó, ha felmerül a szén-monoxid mérgezés gyanúja, különösen akkor, ha többen lesznek rosszul.


Rendezvénynaptár

21 May A magyar honvédelem napja

A magyar honvédelem napja

21 May Szeged napja

Szeged megyei jogú város, Magyarország harmadik legnépesebb városa, a Dél-Alföld legnagyobb városa, Csongrád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál. A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21-én címert kapott, ma is május 21-én ünneplik a város napját. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik a városhoz. Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket. A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszeripari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszeripari központja. Emellett egyetemi város és fontos kulturális központ is. Egyeteme, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme. Szeged rendezvényei, mint például a Szegedi Szabadtéri Játékok, számos látogatót vonzanak évente. Szeged lakói a történelem során sokféle nyelvet beszéltek, legtöbbjük saját nyelvéhez vagy helyesírásához igazította a város nevét: németül: Szegedin vagy Segedin, szerbül: Сегедин, horvátul Segedin[3], szlovákul: Segedín, románul: Seghedin. Ókori forrásokban görögül: Partiszkon, latinul: Partiscum néven ismert.

25 May Eltűnt gyerekek világnapja

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon. Magyarországon 2011-től „Az Ezer Lámpás Éjszakája” civil kezdeményezésű kampánnyal hívják fel a figyelmet a gyermekeltűnések jelenségére. A kampány célja, hogy segítséget nyújtson az eltűnt gyermekek minél hatékonyabban történő felkutatásához és, hogy felhívja a figyelmet a preventív intézkedések fontosságára. Az akció keretében tejes-dobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk