A szén-monoxid (CO) mérgezésről


Minden fűtési szezonban hallani híreket szén-monoxid mérgezés okozta halálesetekről. Milyen tünetek figyelmeztetnek a mérgezésre? Mit tegyünk? Hogyan lehetne ezeket megelőzni? 

A szén-monoxid könnyebb a levegőnél, tiszta formában színtelen, szagtalan gáz. Könnyen áthatol falakon, földrétegen, mennyezeten. Keletkezhet a földgáz tökéletlen égésekor (pl. szakszerűtlenül szerelt kazánok, bojlerok, eldugult kémények esetén). A legtöbb véletlen balesetet ez okozza. De tartalmaz szén-monoxidot a kipufogógáz, széngáz, generátorgáz. 

A szén-monoxid a mindennapi életben leggyakrabban úgy képződik, hogy a fűtőberendezésben nem tökéletesen ég el a tüzelőanyag. Ha az égéstermékek elvezetése nem megfelelő, a szén-monoxid a lakásba juthat és felgyűlhet. A legtöbb szén-monoxid baleset télen történik, és minden télen történnek balesetek. 

A mérgezés alattomos, mert a kezdeti tünetek sokszor általánosak, sok más betegség okoz hasonló panaszokat és a szén-monoxid mérgezés is utánozhat más kórképeket. Ezért is gyakori, hogy a beteg nem gondol a mérgezésre, panaszait bagatellizálja.

A gáz a légutakat nem izgatja, így akadálytalanul belélegezhető. A mérgezés sok esetben éjjel, alvás közben fordul elő és a betegek nem mindig ébrednek fel rá. A szén-monoxid bármilyen koncentrációban belélegezve mérgezést okoz, mert 300-szor jobban kötődik a hemoglobinhoz (ez a molekula szállítja a vérben az oxigént), mint az oxigén. 

Szén-monoxid a tüdőn keresztül kerül a szervezetbe és abból változatlan állapotban távozik. Friss levegőn, egy óra alatt spontán légzés mellett távozik a belélegzett szén-monoxid 50%-a. 

Tünetek (a belélegzett gáz koncentrációjától függően):

A tömény szén-monoxid belélegzése bevezető tünetek nélküli azonnali halálhoz vezet. A mérgezés azonban általában szakaszos lefolyású:

1. szakasz:

Halántéktáji lüktető fejfájás, szívdobogás érzés, szédülés, hányinger, gyomorfájdalom, esetleg zavart viselkedés. Figyelemfelhívó jel lehet az alsó végtagon kezdődő, majd kifejezettebbé váló izomgyengeség, ami később bénulásba megy át. Ebből adódik, hogy a mérgezett nem tud menekülni.

2. szakasz:

A beteg elveszti az eszméletét. Egyes esetekben az arc kifejezetten világos piros színű. Székletét, vizeletét maga alá engedheti, légzése felületessé válhat. Ebben a szakaszban fokozott a hányás általi megfulladás veszélye. A felső végtag hajlító izmaiban fokozott összehúzódás figyelhető meg, ami később görcsbe megy át. Ezt követően görcsroham alakul ki.

3. szakasz:

A görcsroham lezajlása után az áldozat eszméletlen, teljesen tónustalan az izomzat, légzésbénulás fejlődhet ki, majd beáll a halál. Súlyos szén-monoxid mérgezést követően, ha a beteg életben marad, maradandó agyi elváltozásokra lehet számítani.

Gyakori maradványtünet az agylágyulás, bénulások kialakulása. A szén-monoxid mérgezett beteg maradéktalan gyógyulása attól függ, hogy a szén-monoxid okozta oxigénhiányos állapot meddig tartott.

Ellátás: 

Abban az esetben, ha járásképtelen vagy eszméletlen beteget találunk és szén-monoxid mérgezésre gyanakszunk, fontos, hogy a beteg ellátása során saját magunk védelmét tartsuk szem előtt. Ne lélegezzünk abból a gáztérből, ahol a mérgezést gyanítjuk! Még a helyiségbe lépés előtt vegyünk mély levegőt, lélegzetünket visszatartva szaladjunk be a szobába, nyissunk ablakot, szellőztessünk. Újabb friss levegőt véve, ezt követően próbáljuk meg kihozni a beteget. Semmiképpen ne kezdjük meg a beteg ellátását még a feltételezhető mérgezés helyszínén, hisz azzal a saját testi épségünket veszélyeztetnénk!

Ezt követően betegvizsgálat, amennyiben szükséges légútbiztosítás, lélegeztetés, újraélesztés. 

Mentőt (akár csak a gyanú esetén is) minden esetben hívjunk -112!

Mérgezés esetén veszélyeztetettebbek a csecsemők, gyermekek, várandós anyák, az idősek és a légzési problémákkal küzdők. A szervezet toleranciaszintje a szén-monoxidra egyénenként változó (tehát nem biztos, hogy azonos koncentrációnak kitett személyek egyszerre lesznek rosszul).

Az évről-évre bekövetkező halálesetek elkerülhetőek lennének a kémények rendszeres ellenőrzésével, a kazánok, kályhák szakember által történő beszerelésével és felülvizsgálatával. A korszerűbb kazánok, fűtési rendszerek olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyeknél szinte kizárt, hogy otthonunkban szén-monoxid mérgezést kapjunk. A legolcsóbb megoldás azonban szén-monoxid érzékelő jelzőkészülék beszerzése, amely a kritikus szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére. A jelzőkészülékek napjainkban könnyen elérhetőek néhány ezer forintért beszerezhetőek bármilyen ezzel foglalkozó szaküzletben, illetve nagyáruházban.

A téli fűtési szezonban minden különösebb előzmény nélkül kezdődő fejfájás, rossz közérzet, gyengeség, hányinger esetén jó, ha felmerül a szén-monoxid mérgezés gyanúja, különösen akkor, ha többen lesznek rosszul.


Rendezvénynaptár

30 Aug Az eltűntek világnapja

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-ben nyilvánította augusztus 30-án az eltűntek világnapjának. Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet azon szervezetekre, amelyek a családok egyesítését tűzték ki feladatukként. Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet valaki: vannak, akik önszántukból "kilépnek" addigi életükből, és valahol másutt, netán más országban, földrészen új névvel kezdenek új életet. Mások esetleg bűncselekmény áldozatává vállnak és holttestük nem kerül elő, de legnagyobb számban természeti katasztrófákban, fegyveres konfliktusokban eltűnt emberek vannak köztük. Magyarországon az eltűntek felkutatásával elsődlegesen a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik.

10 Sep Az öngyilkosság megelőzésének világnapja

E napot minden év szeptember 10-én tartják az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére a WHO közreműködésével. A világnap célja, hogy minél szélesebb körben váljanak ismertté a hatékony megelőzés lehetőségei és módszerei. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége a nap 24 órájában fogad hívásokat a 116-123-as díjmentes telefonszámon, illetve 72 órán belül válaszolnak az sos@sos505.hu e-mail címre küldött üzenetekre.

14 Sep Az elsősegélynyújtás világnapja

Szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja, mellyel 2001-től emlékezik a világ a World Trade Centert elpusztító terrortámadásra. Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy alapvető fontosságú lenne az elsősegélynyújtás szélesebb körű ismerete a laikusok körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk