Áldozatvédelem

2017. ÉVI TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ TÁMOGATÁSOKRÓL

 

Ha valaki közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (pl. tanúként, vagy családtagon keresztül) kapcsolatba kerül valamilyen bűncselekménnyel, fel kell dolgoznia ennek hatásait. Természetes emberi reakció, ha ilyenkor fizikai, vagy lelki problémák jelentkeznek, és anyagi nehézségek is felléphetnek. Az áldozatsegítő szolgálat az ilyen helyzetek megoldására ajánl segítséget.

Az áldozatsegítő támogatásokra, a jogosultsági feltételekre, valamint a támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárásra vonatkozó szabályokat a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény tartalmazza, melyek hatályos szövege megtalálható

a https://magyarorszag.hu/ kormányzati portál jogszabálykereső oldalán: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=95514.287396

 

KINEK TUDUNK SEGÍTENI?

Elsősorban a Magyarországon bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává vált személyeknek.

 

HOGYAN TUDUNK SEGÍTENI?

  1. Az áldozatsegítő szolgálat minden hozzá forduló személynek elősegíti érdekeik érvényesítését:

tájékoztatást ad jogairól, lehetőségeiről;

érzelmi támogatást nyújt;

jogi- vagy egyéb segítséget nyújt a bűncselekménnyel összefüggő probléma megoldásához;

  1. A bűncselekmény vagy tulajdonelleni szabálysértés áldozatának

a cselekmény elkövetéstől számított 5 napon belül beadott kérelem alapján - azonnali pénzügyi segélyt adhat, a megélhetést veszélyeztető anyagi krízishelyzet fennállása esetén;

  1. igazolja az áldozati státuszát más szervek előtt igényelhető kedvezmények igénybevételéhez;
  2. A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és halálos áldozataik hozzátartozói mindezen túl – a bűncselekmény elkövetésétől számított 3 hónapon belül - állami kárenyhítést is igényelhetnek.

A támogatások térítés nélkül vehetők igénybe, az eljárások illeték- és díjmentesek. Egyes támogatások formanyomtatvány kitöltésével igényelhetők, melyet az áldozatsegítő szolgálatok személyesen, postai úton, vagy e-mailen biztosítanak a kérelmező részére, valamint letölthető a http://igazsagugyihivatal.gov.hu/aldozatsegites internetes oldalról.

 

MIT JELENT AZ „ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS ELŐSEGÍTÉSE"?

Az áldozatsegítő szolgálat személyre szabott felvilágosítást nyújt az áldozatok alapvető jogairól és az őket megillető egészségügyi és szociális ellátásokról. Szükség esetén közreműködik az illetékes szervezetekkel való kapcsolatfelvételben, a bűncselekmény okozta trauma feldolgozásához szakszerű érzelmi segítséget nyújt.

 

MIRE SZOLGÁL AZ „AZONNALI PÉNZÜGYI SEGÉLY”?

Az áldozatok igénye, hogy a bűncselekményt követően is biztosítottak legyenek számukra az alapvető életfeltételek. Ehhez az áldozatsegítő szolgálatnál azonnali pénzügyi segélyt igényelhetnek lakhatás, ruházkodás, utazás és élelmezés céljára, továbbá gyógyászati költségekre valamint kegyeleti kiadásokra. Ez a segítség azonban nem kártérítés; nem az ellopott pénz, vagy a bűncselekmény miatt más módon odaveszett értékek pótlása a célja. A pénzügyi segély révén az áldozatsegítő szolgálat a bűncselekmény következtében kialakult anyagi krízishelyzet megoldását tudja - egyedi mérlegelés alapján - megsegíteni. Az azonnali pénzügyi segély maximálisan megállapítható összege a tárgyévet megelőző második év – Központi Statisztikai Hivatal által közzétett - nemzetgazdasági bruttó havi átlagkeresetének 43 százaléka (u.n. alapösszeg).


MIRE JÓ AZ „ÁLDOZATI STÁTUSZ IGAZOLÁSA”?

Ha valamely hatóság, vagy egyéb szervezet a szolgáltatásai kedvezményes nyújtását attól teszi függővé, hogy a hozzá forduló személy bűncselekmény áldozata, ezt a körülményt az „áldozati státusz igazolásával” lehet bizonyítani. Ilyen lehet különösen az eltulajdonított/megsemmisült személyi okmányok költségmentes pótlása, illetőleg a bűncselekménnyel összefüggő jogi probléma megoldásához ügyvédi segítség igénybevétele, stb.

 

MI AZ „ÁLLAMI KÁRENYHÍTÉS”?

Kárenyhítésre a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény közvetlen fizikai sértettje jogosult akkor, ha testi épsége, egészsége a bűncselekmény következtében súlyosan károsodott. Jogosult továbbá a hozzátartozó, eltartott, illetve az a személy is, aki a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény következtében elhunyt sértett eltemettetéséről gondoskodott.

A támogatás megállapíthatóságának feltétele a rászorultság, melyet a jövedelmi viszonyok határoznak meg. Rászorulónak tekintendő az áldozat, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem  nem haladja meg az alapösszeg kétszeresét, illetve az is, aki a törvényben felsorolt szociális ellátások valamelyikében részesül.

Az egyösszegű kárenyhítés a bűncselekmény miatt bekövetkezett, igazolható vagyoni kár – teljes vagy részbeni – megtérítését célozza. Mértéke a tényleges kárral arányos, de a törvény szerinti kulccsal számítandó maximumot nem haladhatja meg.

A járadék típusú kárenyhítés a sértett 6 hónapot meghaladó keresőképtelensége esetén, legfeljebb 3 évig adható, de folyósítása megszűnik, ha az áldozat időközben bármely más forrásból jogosulttá válik rendszeres pénzbeli ellátásra. A járadék maximális havi mértéke az alapösszeg lehet.

Az egy összegben, vagy járadékban nyújtható állami kárenyhítés nem fájdalomdíj, nem jár automatikusan, illetve ha a bűncselekménnyel okozott kár később bármilyen forrásból megtérül, akkor előlegnek tekintendő és visszafizetendő.  

 

MIRE LEHET SZÜKSÉG, HOGY SEGÍTENI TUDJUNK?

Munkatársaink az eset körülményei alapján már telefonon tájékoztatást adnak arról, hogy milyen iratokra, igazolásokra lehet szükség az ügyintézéshez, az áldozatsegítő szolgálat támogatásainak igénybevételéhez. Amennyiben áldozatként még nem tett rendőrségi feljelentést, munkatársaink ebben is segíteni tudnak, a további ügyintézéshez ugyanis szükséges a büntetőeljárás elindulásának igazolása. A kérelem az igazolásra alkalmas irat hiányában is benyújtható, annak beszerzéséről ilyen esetben az áldozatsegítő szolgálat hivatalból gondoskodik.

 

FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL!

Amennyiben áldozattá vált, hívhatja az éjjel-nappal ingyenesen elérhető
06-80/225-225 telefonszámot, vagy közvetlenül
keresheti az áldozatsegítő szolgálatot az alább feltüntetett elérhetőségeken. Munkatársaink minden telefonálót tájékoztatnak a lehetőségekről és ezek igénybevételének módjáról.

Csongrád Megyében az áldozatsegítő szolgálat feladatait a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatal Hatósági Főosztály I. Gyámügyi Osztály látja el.

  • cím: 6722 Szeged, Rákóczi tér 1.
  • telefon: 62/680-500
  • fax: 62-680-521
  • e-mail: partfogas@csongrad.gov.hu
  • ügyfélfogadási idő:

Hétfő:          08.00 – 12.00                           

Kedd:           12.00 – 16.00                          

Szerda:         08.00 – 12.00

Csütörtök:    12.00 – 16.00

 

A kérelem szabályszerű benyújtásához szükséges nyomtatványok valamennyi járási hivatalnál térítésmentesen beszerezhetők.


Rendezvénynaptár

09 Feb Biztonságos Internet Napja

A Safer Internet Day (Biztonságos Internet Napja) alkalmából több mint 100 országban a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezetek hívják fel a figyelmet az internethasználat előnyeire valamint veszélyeire.

24 Dec Karácsony

2020.12.24-25-26.

29 Nov Advent

2020.11.29-2020.12.23.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk