Legális drogok

10_570.jpgAz öngyújtógázról...

Sokan tudják, hogy az emberi test számára drog minden olyan kémiai anyag, mely a szervezetbe kerülve megváltoztatja annak normális működését, hat a központi idegrendszerre, s rendszeres használata előbb vagy utóbb függőséget alakít ki. Azt is, hogy jogilag két csoportba soroljuk őket: legálisak és illegálisak. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy ez a szétválasztás a szerek élettani veszélyességével nincs összefüggésben. Tudatmódosítóként alkalmazva számtalan legális anyag használata akár halálos is lehet. Ilyen például az öngyújtógáz, amely élettani hatásairól, veszélyeiről Nyeste Zsolt, az Országos Mentőszolgálat Szeged Mentőállomásának munkatársa tájékoztat:

A bekövetkezett halálesetek ellenére sokan még mindig nincsenek tisztában a lehetséges következményekkel, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják azokat. Mert az öngyújtógáz olcsó és könnyen beszerezhető, hatása fokozható. Mint minden „anyagnak”, ennek is lehetnek súlyos mellékhatásai, többek között járásbizonytalanság, koordinációs zavarok, hányinger, szédülés, különféle görcsök, de bekövetkezhet fulladás, halálos szívritmuszavar is. Egyes esetekben a hányadékba való fulladás, vagy valamilyen halálos szerencsétlenség (pl. a szer hatása alatt magasból való leesés, közlekedési baleset) a következmény. Különösen veszélyes azok számára, akiknek valamilyen rejtett szívproblémája van, esetükben akár az első felelőtlen kipróbálás is tragédiával végződhet. Nincs olyan év, hogy ne történne néhány tragikus eset, és a butángáz kipróbálói közül senki nem tudhatja előre, nem ő lesz-e a következő áldozat. A helyzetet tovább rontja, hogy rosszullétkor az áldozat sok esetben egyedül van. Néha azért, mert a társak a következményektől, a lebukástól megijedve magára hagyják, s így hiábavaló az a néhány perc, amikor még időben jöhetne a szakszerű segítség… Többnyire egészséges fiatalokról van szó, ami még inkább aláhúzza haláluk értelmetlen voltát. Mentős szakemberek tapasztalatai alapján az öngyújtógáz áldozatai általában nem megrögzött drogosok, hanem felelőtlen, kíváncsi fiatalok, akiket vonz az újdonság varázsa, akik sokszor  csak a társak nyomására vállalkoznak a kipróbálásra. Mivel a szer hatása rövid ideig, csupán néhány percig tart, a tanár, a szülő általában semmit nem vesz észre.

A drog - legyen az legális vagy illegális - sajnos jelen van az iskolák környékén, sőt sokszor az iskolákban is. Nagyon fontos, hogy szülők, a pedagógusok és a szakemberek egymás feladatát támogatva fokozottan figyeljenek a fiatalok biztonságára, a megelőzésre, az esetleges negatív csoporthatások ellensúlyozására.

Az odafigyelés, a prevenciós célú hasznos tanácsok önmagukban azonban nem mindig elegendőek. Alternatívák nélkül nagyobb az esély, hogy a fiatal „rossz társaságba keveredik", hogy felelőtlenül súlyosan egészségkárosító anyagokat próbál ki. Ezért nagyon fontos a szabadidő ellenőrzött, hasznos, ugyanakkor élvezetes eltöltése. Számtalan lehetőség kínálkozik erre, az egyik legjobb, sokszorosan kipróbált alternatíva például a sport.

Annak érdekében, hogy a leendő pedagógusok, a fiatalokkal foglalkozó majdani szakemberek minél felkészültebbek legyenek a problémát illetően, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya különböző programjai mellett 2002-ben elindította a Szegedi Tudományegyetem Főiskolai karán „Drogprevenció” elnevezésű kurzusát. Az egyetemmel együttműködve szintén szeptemberben indul a „Fiatalok biztonsága, jövőnk záloga” című általános bűnmegelőzési szeminárium bölcsészhallgatók számára. Itt a gyermekekre leselkedő veszélyek, azok felismerése, kezelése, és a megelőzés lehetőségei - így a drogprevenció is - szerepelnek a tananyagban.

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom