Közlekedésbiztonság

Közlekedésbiztonság.png

Figyelemmel az elsőbbségadásra!

 

Az év első felében történt személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek okait elemezve megállapítható, hogy a legtöbb eset (95) az elsőbbségi jog meg nem adására vezethető vissza. Az ilyen jellegű balesetek megelőzése érdekében a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

Egyre több városrészben figyelhetőek meg korlátozott sebességű övezetek. Az ilyen helyeken (30-as sebességkorlátozás) túlnyomórészt egyenrangú utak keresztezik egymást, melyeknél a „jobb kéz szabály” alkalmazandó, ezért javasoljuk, hogy ezeket a kereszteződéseket fokozott óvatossággal, körültekintéssel közelítsék meg, majd csak azután haladjanak be, amikor meggyőződtek arról, hogy jobbról nem jön senki. Fontos még megemlíteni, hogy elsőbbségünk csak akkor van, ha azt meg is adják! Tehát célszerű nem csak jobb kéz felől eső utcákra koncentrálni, ezért javasoljuk a szembe közlekedő és a balról érkező járművek haladási szándékát is figyelemmel kísérni.

Elsőbbségi jog meg nem adásából származó másik rizikófaktor a körforgalmak szabályszerű használata.

A körforgalmak igen jól használhatók több, akár különböző rangú utak találkozásánál is. A körforgalom, mint forgalomszervezési megoldás elősegíti a csomópont zavartalan forgalomlebonyolódását, mivel az áthajtás szinte folyamatos, hiszen valamennyi irányból érkezőnek egyenlő esélye van a továbbhaladásra. Emellett a balesetek súlyossága is számottevően mérséklődik az esetlegesen ütköző járművek egymáshoz viszonyított helyzete miatt.

Nem szabad elfelejteni, hogy ezek az előnyök csak akkor érvényesülnek, ha betartjuk a „játékszabályokat”, vagyis behaladáskor elsőbbséget kell adni a körforgalomban közlekedő járműnek, kihaladáskor pedig az irányjelzés nem lehetőség, hanem kötelesség! Fontos még megjegyezni, hogy a körforgalmat keresztező villamosnak mindig elsőbbsége van.

További komoly veszélyforrás az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák figyelmen kívül hagyása. Fontos tudni, hogy a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére. Míg az „elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál sok esetben elegendő lassítással meggyőződni a biztonságos áthaladásról, addig az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál minden esetben meg kell állni. Útkereszteződést járművel csak olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy a vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg.

Nem hagyható figyelmen kívül, hogy az úttest típusa is szabályozhat elsőbbségi viszonyokat: földútról érkező járművel a szilárd burkolatú útról érkező jármű részére kell elsőbbséget adni.

Az elindulással kapcsolatos elsőbbségi jog meg nem adás is jelentős szegmens ezen baleseti okot vizsgálva. Az úttest széléről elinduló, a várakozóhelyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni.

Kis odafigyeléssel komoly kellemetlenségektől óvhatjuk meg magunkat!


Vad Róbert r. őrnagy

MBB Titkár

 


Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom