Környezetvédelem

Kornyezetvedelem.jpgBelülről jövő jövő avagy a cowboy és az űrhajós meséje

Volt egyszer, (hol volt, hol pedig nem volt) egy cowboy és egy űrhajós. A cowboy nagy kanállal ette az életet. Földeket foglalt el, bölényeket ölt le, erdőket irtott és évente lecserélte a mobiltelefonját. Nem törődött a következményekkel, csak elvett és felélte az erőforrásokat. Ezt a folyamatot valami érthetetlen okból fejlődésnek nevezte, mely annál gyorsabbnak számított, minél jobban haladt a pusztítás.

Az űrhajós ezzel szemben pontosan fel tudta mérni készleteit, s ezekkel okosan gazdálkodott. Szerette az őt életben tartó űrhajót, s tudta, hogy ha elfogy a tiszta víz, nehéz lesz pótolni, ha elszennyezi a levegőt, akkor a továbbiakban szennyezett levegőt kell belélegeznie, s a fedélzeten kell elviselnie minden tettének a következményét.

A mai iskolások furcsa világot láthatnak maguk körül a XXI. század elején. Egy nagy csapat cowboy éli felelőtlen életét az űrhajón, veszélybe sodorva az utasok jövőjét. Fordulóponthoz érkeztünk.  Az emberiség jövője a fejekben dől el. Minden változás innen indul. Döntéseinket értékrendünk, szemléletünk, világképünk határozza meg. Ezeken keresztül a jövő valóban belülről jön, így kulcsfontosságú, hogy milyen hozzáállás alakul ki a szülői minták, iskolai, társadalmi hatások következtében az új nemzedékekben.

Ennek megítélése az egyéntől függ. Mi a kitűzött célunk? Boldogan, egészségben, biztonságban szeretnénk élni? A cowboy viselkedése csak pillanatnyi megelégedettséget hoz, hosszú távon pont ennek ellenkezőjét eredményezi. Egyszerű segítséget nyújthat az érvek és ellenérvek útvesztőjében az alábbi megfigyelési szempont: vizsgáld azt, hogy az adott megoldás, ötlet, szemléletmód működőképes-e vagy sem; aszerint, hogy állításunk szerint hová szeretnénk eljutni.

Ezen az oldalon ehhez próbálunk segítséget nyújtani mindenkinek, a mindennapok során felmerülő környezetvédelmi, természetvédelmi témájú kérdések megválaszolásával. Az egyes témakörökben a kialakult szokásaink, használati tárgyaink között szemlélődve gyorsan kiderül majd, hogy az emberiség nagyon rossz megfigyelő. Kitűzött szép céljai legkevésbé sincsenek összhangban mindennapi döntéseivel. A cowboy nem fog életben maradni az űrhajón, mert nincs elég esze hozzá. Élete alapvetően egyirányú folyamatokra épül. A bolygó természeti kincseiből szemetet; a kőolajból és földgázból légszennyezést produkál. A magát intelligensnek tartó cowboy szembe megy a természet alapvető törvényeivel, melyek minden más faj esetében jól működnek.

A cowboy szokásai azért, mert sokan művelik ezeket – még nem válnak működőképessé. Gondoljunk a fogyasztói társadalom bármely természetesnek tartott megoldására. Ivóvízzel mosnak föl; 5 percig használnak olyan anyagokat, melyek ezer év alatt sem bomlanak le. De az emberiség nem változtat ezeken, mert a többség nem látja át a negatív következményeket. Az életünk kényelmes. Miért változtassunk hát bármit is?

Ezekre a kérdésekre szeretnénk sokrétű választ adni, s segíteni a Föld nevű űrhajó utasainak rendszerben gondolkodni, ok-okozati összefüggéseket meglátni, ahogyan egy űrhajós szemlélheti a világot. Mert Földanya tisztelete nélkül, egyirányú folyamatokkal, dobozos kólával egy civilizáció sem maradhat fenn. Újszerű értékrendet kell kialakítanunk, alapvető viselkedésmintákat vagyunk kénytelenek megkérdőjelezni.

Ne másoljátok tehát a plázákban vásárolgató, hulladékhegyeket termelő, energiát pocsékoló felnőtt cowboyokat, mert a látszat ellenére a modern világ szokásai működésképtelenek. A dobozos kóla mellett ugyanis a Föld sem visszaváltható.

Szerző: Ábrahám Krisztián Oktatási Referens

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága

 

Tappancs Állatvédő Alapítvány

A Tappancs Állatvédő Alapítvány 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy átmeneti otthont teremtve menedéket nyújtson a Szegeden és környékén élő kóbor állatoknak. Önkénteseink kitartó munkájának és támogatóink segítségének köszönhetően 2003 szeptemberében megnyitottuk menhelyünket.
A Tappancs Tanya hatalmas fejlődésen ment keresztül a nyitás óta. Az adományok és az önkéntesek segítségével működő és folyamatosan bővülő menhelyünk jelenleg egyszerre kb. 280 kutyának biztosít átmeneti otthont. 2003 óta körülbelül 3000 kutyát sikerült örökbe adnunk. Egyik fő célunk mindig is az volt, hogy az összes kutyát ivartalanítva adjuk örökbe. Természetesen ennek megvalósítása az anyagi lehetőségektől függ, de az jelenleg is elmondható, hogy minden ivarérett szuka kutyánkat, és majdnem minden kant ivartalaníttatunk örökbe adás előtt. 2009 áprilisa óta pedig minden örökbe adott kutyát mikrochippel látunk el. Rövidesen elérjük az ezredik menhelyi mikrochipezést (november 10-e körül).
A mikrochipezés bevezetése nagy lépés volt számunkra. Minden mikrochipet a hazánkban használt országos adatbázisba regisztráltatunk, jó példát mutatva a lakosság felé, valamint a kutyák későbbi nagyobb biztonsága és a gazdák felelősségtudatának növelése érdekében.
A Tappancs Tanya minden szükséges engedéllyel rendelkezik, 2005 júniusa óta Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatásban részesíti, melyből a szükséges állatorvosi költségek nagy részét tudjuk finanszírozni. Ennek ellenére a működtetéshez szükséges forrásokat továbbra is elsősorban az állatbarátok rendszeres és eseti pénzadományai, az adózó állampolgárok 1%-os rendelkezései, illetve a tárgyi adományok biztosítják.
A macskák mentésével egy kis létszámú önkéntes csapat foglalkozik: gazdát keresnek a cicáknak, valamint az utcai macskák ivartalanításával igyekeznek a kóbor macskák számát csökkenteni.
Sok különböző speciális programunk is van:
- ivartalanítási program, amelyben segítünk a gazdáknak kedvezményes áron ivartalaníttatni kutyájukat vagy cicájukat;
- van egy csoportunk, amely 2008 óta az állatkínzás és rossz állattartás ellen lép fel (TŐR: Tappancs Állatvédelmi Őrszolgálat, több mint 200 ügy áll mögöttük);
- egy csoportunk filmvetítéssel egybekötött iskolai programokat tart, amelyben a fiatalok megtanulhatják, hogyan kell helyesen bánni az állatokkal;
- együttműködünk a Bordeaux-i dog fajtamentőkkel, hogy segíthessünk a bajba jutott bordeaux-i dogokon;
- van egy gazdikereső csoportunk, akik a www.tappancstanya.hu saját weboldaunkon, és különböző honlapokon népszerűsítik a gazdira váró kutyákat, macskákat;
- kutyázó csoportunk, akik segítenek a menhelyen élő kutyák szocializálásában, a gazdis életre történő felkészítésben;
- és van egy úgynevezett hajléktalan-programunk is, amely keretén belül állatorvosi ellátást biztosítunk a társadalom perifériáján élő hajléktalanok állatainak.
Rendszeresen szervezünk különféle rendezvényeket is, hogy fel tudjuk hívni a lakosság figyelmét a felelős állattartásra.
- Tappancs Állatfesztivál (július)
- havi örökbefogadó napok (minden hó 2. szombatján)
- Állatok karácsonya adománygyűjtés (december)
- iskolai állatvédelmi szemléletformáló programok (meghívással)
- menhelyszépítő segítőnapok (ősszel és tavasszal)
Tappancs Állatvédő Alapítvány Adószám: 18469453-1-06
Bankszámlaszám: UniCredit Bank 10918001-00000019-48600008.
Állatok mentése Szegeden és környékén www.tappancstanya.hu

 

 

 

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom