Kék tér program


Ön a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság „Kék tér” elnevezésű, alsó tagozatos tanítók számára összeállított bűn- és baleset-megelőzési prevenciós programja menüpontját olvassa.

Bejelentkezés
Hozzáférés igénylése


A bejelentkezéshez szükséges jelszó igényelhető
barka@csongrad.police.hu e-mail címen keresztül.


A „Kék tér” a CSCSMRFK „Lépésről lépésre a biztonságért” komplex prevenciós programjának egyik legfontosabb eleme, ezért mielőtt erről a modulról tájékozódna, részletesen is megismerné rendszerét, használhatóságát, kérjük, tanulmányozza a „Lépésről lépésre” nyolc modulból álló program összefoglalóját.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság évek óta kiemelt figyelmet fordít a térségben élő fiatalok biztonságának megteremtésére. Biztonságos jövőt megalapozni olyan generációval lehet, amely kellő információval rendelkezik az őt körülvevő világról, megfelelő tárgyilagossággal tudja szemlélni azt, és el tudja helyezni benne önmagát. Ennek érdekében 2009-ben olyan vizuális elemeken alapuló szakmai program kidolgozásába kezdtünk, amely az oktatási intézmények diákjaihoz és tanáraihoz eljutva a legalapvetőbb bűn-és baleset-megelőzési ismereteket segít szórakoztató, játékos formában elsajátítani.

Az első modult jelentő egyik legrégebben működő prevenciós program a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével valósul meg. A fiatalok biztonsága érdekében folytatott szakmai munka tapasztalataink szerint a felnövekvő generációért felelősséget vállaló pedagógusok, tudományos munkatársak bevonásával válik teljessé. Erre építve három témakörben, 20-20 órában szervezünk féléves előadássorozatot leendő szakembereknek, elsősorban pedagógus hallhatóknak „Drogprevenció”, „Általános prevenció” és „Fiatalok biztonsága - jövőnk záloga” címmel.

2010-ben a Csongrád Megyei Közgyűlés támogatásával elkészítettünk egy 13 paravánból álló vándorkiállítást. A hordozható kiállítás anyagát bűnmegelőzési, áldozatvédelmi témákból állítottuk össze. (A bemutató anyaga részben, elemenként is igényelhető. A Bűnmegelőzési Osztály munkatársai igény szerint különböző tematikájú prevenciós előadásokat is tartanak a Roll-upok témáját kiegészítendő.) A modul sikerét igazolja, hogy a „Lépésről lépésre - együtt a biztonságért” kiállítás képviselte 2011-ben Magyarországot az Európai Unió tagállamainak bűnmegelőzési versenyén (EUCPN) Varsóban. A kiállítást mára már több mint százezer fiatal tekintette meg határainkon belül és kívül.

A következő elem a tizenhárom témakörben összeállított ismeretterjesztő brosúra-sorozat, amely kiegészítő szakmai anyagként kapcsolódik a kiállítás tematikájához.

2012-ben létrejött a már említett www.bulisbiztonsag.hu elnevezésű honlap, mely a Csongrád Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztályának szakmai gondozásában működik. Alapvető koncepció volt, hogy 3 célcsoport, a fiatalok, a pedagógusok és a szülők számára tartalmazzon fontos és nélkülözhetetlen prevenciós ismereteket.  Az oldal 2012-ben elnyerte a Magyar Marketing Szövetség „Év honlapja Díját”. A honlapot azóta többször is bővítettük, aktualizáltuk annak érdekében, hogy minél inkább megfeleljen a XXI. század kihívásainak, és a gyakorlatban is jól hasznosítható felületként segítse a diákok, szülők, pedagógusok mindennapjait.

2014-ben két éven át tartó fejlesztő munka eredményeként készült el a fiataloknak és családoknak szóló „Lépésről lépésre a biztonságért” társasjáték. A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Bűnelkövető vagy bűnelkövetés szempontjából veszélyeztetett gyermek- és fiatalkorúak segítése” című nyertes pályázata keretén belül valósult meg. Az új modul legfontosabb szakmai feladatként az általános iskolás korosztály komplex védelmét jelölte meg. Ezen gondolatisággal összhangban dolgozta ki a CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya a társasjáték tematikáját, azzal a céllal, hogy a legfontosabb prevenciós ismereteket a fiatalok játékos, szórakoztató formában sajátíthassák el.

Elkészítettük a „Bármit teszünk, gondoljunk a következmények is!” alcímet viselő prevenciós plakátot. A leporelló a diákok figyelmét szeretné felhívni a mindennapi élet veszélyeire, amelyek kis odafigyeléssel megelőzhetők.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával folyamatosan újabb elemekkel tudjuk gazdagítani, illetve megújítani a „Lépésről lépésre a biztonságért” rendszerét. 2015-ben elkészült az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak és pedagógusainak szóló, a bűn- és baleset-megelőzési ismeretek elsajátítását gyakorlati feladatokkal is segítő munkafüzettel.


A „Zita, Miki és a két kutya kalandjai” elnevezésű munkafüzet lett a „Kék tér” mintaprojekt szakmai alapja is. A 10 témát feldolgozó ”pilot projekt” foglakozásait elsőként Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság pedagógus végzettségű rendőrtisztjei tartották - hospitációs lehetőséget biztosítva programnak helyet biztosító általános iskola tanítóinak, illetőleg ifjúságvédelem területen dolgozó rendőröknek - folyamatos szakmai együttműködésben a kijelölt harmadikos osztály tanulóival és tanítónőjével.  

A mintaprojekt egyedülálló módon támogatja az alsó tagozat harmadik - negyedik osztályában tanító pedagógusokat olyan alapvető bűn-, és baleset-megelőzési ismeretek, módszerek átadásában, amelyekkel az életkori sajátosságoknak megfelelően, játékos és szórakoztató módon lehet felkészíteni a gyerekeket az áldozattá, elkövetővé válás elkerüléseinek lehetőségeire.

A foglakozások témái: közlekedésbiztonság; káros szenvedélyek, veszélyes szerek; felelősségvállalás; konfliktus-erőszak-agresszió; a tévézés veszélyei; idegenek; vízbiztonság; vagyonvédelem; internethasználat; egyedül otthon.

A program alapját a „Zita, Miki és a két kutya kalandjai” című foglakoztató munkafüzet adja. Az egyes munkalapok témabevezető részében a két főszereplő, Zita és Miki, valamint kutyáik egy napjának állomásait, történéseit követhetik végig a gyerekek. A bevezető történet után általában a két kutya hívja fel a figyelmet a gyerekek helyes és helytelen döntéseire, a témakörökkel kapcsolatos főbb tudnivalókra. Ezt követi az adott téma feldolgozása elméleti részekkel és gyakorlati feladatokkal, szabályok és tanácsok gyűjteményével, illetve az egyes témakörökhöz kapcsolódó érdekességekkel.


A programhoz való csatlakozással a gyermekek biztonságát kiemelt fontosságúnak tartó tanítók egy felkészítő képzésen vehetnek részt (ennek akkreditációja folyamatban van), ezután   rendőri szakmai támogatással egy-egy tanórába tudják beilleszti a program anyagában szereplő bűn- és baleset-megelőzési ismereteket. (Az órák tematikája összhangban van a NAT-tal. Erről bővebben a csatlakozást követően kaphatnak tájékoztatást.)Miért érdemes csatlakozni?


Mert,

  • olyan hasznos, fontos és naprakész információkat adhat át a gyermekeknek, melyekkel  biztonságuk hosszú távon megalapozható;
  • a diákok játékos módon, szórakozva tanulhatják meg az alapvető bűn-, és baleset-megelőzési ismereteket;
  • valószínűleg, olyan tartalmakkal is találkozhat a program megismerése során, amely az Ön érdeklődését is felkelti;
  • csatlakozás esetén a képzés mellett biztosítjuk a menüpont további használatához szükséges kódot, amely segítségével letöltheti a program gyakorlati szempontú, gyerekeknek készült munkafüzetét, az órák óravázlatát, és a tanítók munkáját segítő technikai segédleteket (filmeket, szakmai háttéranyagokat, a Zsaru Sztori kommunikációt fejlesztő társasjáték részletes ismertetőjét...), és azt a lehetőséget, hogy egy speciális blogon keresztül azonnali választ kapjon a felmerülő kérdésekre a kontaktszemélyként megjelölt rendőrkollégától;
  • az első 25 csatlakozó iskola/tanító megkapja a Kék Tár dobozt, amely tartalmaz minden fent említett segédanyagot, valamint a Zsaru Sztori társast, és a „Szimat a rendőrkutya” (a Fekete Péter kártyajáték szabályai alapján elkészített) prevenciós játékkártyát.


A projekt a „Generációk biztonsága” nyertes pályázat részeként valósult meg a

Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával.

Amennyiben felkeltettük figyelmét, érdeklődhet a 06/62/562-410-es telefonszámon,

vagy a barka@csongrad.police.hu e-mail címen.
A további dokumentumok elérésének feltétele:
  • érvényes együttműködési megállapodás a programot bevezető iskolával
  • regisztrált felhasználó
Várjuk kapcsolatfelvevő levelét a barka@csongrad.police.hu e-mail címre.
Egész évben az Önök biztonsága érdekében!
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Rendezvénynaptár

09 Feb Biztonságos Internet Napja

A Safer Internet Day (Biztonságos Internet Napja) alkalmából több mint 100 országban a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezetek hívják fel a figyelmet az internethasználat előnyeire valamint veszélyeire.

24 Dec Karácsony

2020.12.24-25-26.

29 Nov Advent

2020.11.29-2020.12.23.

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk