Illegális drogok

Illegális-drogok.pngKedves Látogató!

Köszöntöm a honlap a szenvedélyekkel kapcsolatos tematikus oldalának olvasóit. Életünk szinte minden területét áthatják a szenvedélyek. Van, hogy pozitívak, van úgy, hogy negatívak, vannak olyanok, amelyek végigkísérik az életünket, vannak olyanok, amelyek csak időszakosan vannak jelen. Ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A mai kor, a folyamatos változások szükségessé teszik, hogy birtokában legyünk a hiteles információknak. Ezen a területen a jól megalapozott reális információ életet menthet. Szinte havonta, kerül a piacra egy – egy új kábítószer, melynek sok esetben összetételét, illetve hosszú távú, az egészségre gyakorolt hatásait nem ismerjük. Sokan azt gondolják, hogy a kereskedelemben kapható legális szer kevésbé ártalmas a szervezetre. Gyakran találkozom azzal a jelenséggel főként serdülők körében, hogy egy-egy kipróbálás után összeomlik minden, elindul egy negatív, szinte a fiatal sorsát alapjaiban megrengető folyamat. Mind ez azért, mert nem rendelkezünk a megfelelő információkkal. Amikor problémás szerhasználatról beszélünk mindenki a teljes és gyors absztinenciát tudja elfogadni maradéktalan és elfogadható eredménynek. Gondoljunk bele, hogy mit jelent egy apró szokásunkat megváltoztatni és azt huzamosabb ideig megtartani. Egyszóval megelőzni, meggyógyítani nagyon összetett feladat.

Drogcentrum vezetőként a mai napig szembesülők azzal, hogy a drogproblémával kapcsolatban a legtöbb esetben az embereknek – gyakran még a szakembereknek – is az illegális szerek, a már súlyos esetek kezelése jut az eszükbe.  A gyógyszer, a játék, és más viselkedésszenvedélyek csak lassan kerülnek be a köztudatba. Sok esetben csak magára a problémára koncentrálunk és elfeledjük, hogy fedő történetről van szó. Gyakran a problémás kliensre fókuszálunk, miközben a környezet kontextusa nélkül nem tudunk tartós eredmény elérni.

Szülőként, szakemberként, barátként a legfontosabb dolgunk, hogy részesei legyünk egy olyan folyamatnak, amely e problémák megelőzését tűzte ki célul.

Bízom abban, hogy a Rendőrség oldala segítséget nyújt az olvasó számára, hogy olyan információkhoz, programokhoz, ötletekhez juthasson, amelyeket hasznosítani tud a hétköznapokban.

Arany Zoltán
SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia

Ifjúsági Drogcentrum
6726 Szeged, Fésű u. 4.
www.drogcentrumszeged.hu
e-mail:drogcentum@gmail.com
drogcentrum@invitel.hu
tel: +3662-436-353

 

Amit a ”C-listáról” tudni érdemes

A büntető törvénykönyv 2012 márciusától hatályos „visszaélés új pszichoaktív anyaggal” szakasza három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni ezen anyagok előállítását, kínálását, átadását, forgalomba hozatalát és kereskedelmét, továbbá az ország területén átvitelét, behozatalát és kivitelét.

A 2012. április 3-án hatályba lépett, 66/2012. számú Kormányrendelet, amely „C-lista” néven közismert, tulajdonképpen az új pszichoaktív anyagok jegyzéke.

A jogszabály megalkotására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerűen növekedett a nagyrészt interneten forgalmazott új típusú szerek, az úgynevezett dizájner drogok forgalma. A problémát jól érzékelteti, hogy Európában az elmúlt 10 évben közel 200 új hatóanyag jelent meg. A rendőrség tapasztalatain túl, az e szerek használatával kapcsolatos problémák miatt kezelésre szorulók száma is fokozatosan növekedett. Éppen ezért az Európai Unió számos országa hozott szabályozást a dizájner drogok ellenőrzése érdekében.

A dizájner drogokat valamely kábítószernek minősülő, anyag kémiai szerkezetének módosításával hozzák létre, tulajdonképpen azért, hogy azzal legálisan kereskedhessenek. Eddig hiába tiltottak be egy-egy drogot, az előállítók azonnal, kis módosítással, újra legálissá tették.

Ezek az anyagok a hagyományos drogoknál akár rombolóbb hatásúak is lehetnek, s különös kockázatot jelentett, hogy az eddigi legális, könnyű beszerezhetőségük miatt, a fiatalokban nem tudatosult a szervezetre gyakorolt pusztító hatásuk. Tavaly több mint kétezer kábítószer-túladagolás miatti beteget kezeltek a drogambulanciákon, s háromnegyedüket dizájner drog használat miatt.

Az ugrásszerű emelkedés oka volt többek között az internetes forgalmazás, így a könnyű beszerezhetőség is. Az eddig legálisan kapható szereket akár azonnal házhoz is szállították. A „C-lista” elsősorban ezt az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

A nagyszámú új anyag korábban példa nélküli terjedésének korlátozására több országban alkalmazzák a vegyületek kémiai szerkezetének hasonlóságán, a közös szerkezeti részeken alapuló úgynevezett „generikus” szabályozást.  A lényeg, hogy amíg a kábítószerek jegyzékein kizárólag egyes szerek szerepelnek, addig a „C-listán nem csak, hanem szercsoportok is. A jogalkotó egyértelmű szándéka, hogy azonos szercsoportba tartozó drogot ne lehessen gyorsan piacra dobni. (Például a mefedron betiltásakor azonnal új katinonok kerültek piacra, ám a „C-listára” jelenleg a katinonok teljes szercsoportja felkerült, így azok újabb módosításai is illegálisak.)

Gina – a veszélyes partidrog

A fiatalok körében csak Ginaként emlegetett GHB (gamma-hidroxi-butirát), egy szagtalan és színtelen, mesterséges úton előállított, általában folyékony halmazállapotú partidrog. Sajnos az utóbbi időben egyre többet hallani róla, s néhány hete ismét halált okozott. Az alábbi pár sorral szeretnénk felhívni a szülők, pedagógusok és nem utolsó sorban a fiatalok figyelmét e szer – adott esetben visszafordíthatatlan - veszélyeire.

Az egyik komoly kockázat - mint a címben is szerepelt -, hogy a fiatalok partidrogként használják eufórikus érzés kiváltására. Ugyanakkor ez az a szer, amit szórakozóhelyen az italba keverhetnek, gyakran szexuális visszaélés szándékával. Az áldozat tudatvesztéses állapotba kerülve teljesen kiszolgáltatottá válik, majd eszmélethez térve az eltelt időszakban történtekre nem emlékszik.  A hatások általában a bevétel után már 10-15 perccel jelentkeznek, a szervezetből gyorsan kiürülve 12 órával a bevétel után már nem mutatható ki.

A GHB hatása nagyrészt függ az elfogyasztott mennyiségtől, alkohollal vagy más bódító szerrel keverve az „eredmény” még kiszámíthatatlanabb és kifejezetten veszélyes lehet. Nagyobb mennyiségben émelygést, hányást, emlékezetkiesést, „bamba, passzív állapotot”, akaratvesztést, ellenállási képtelenséget, eszméletlenséget okozhat. Túladagolása görcsökhöz, fulladáshoz, légzési nehézséghez, halálhoz is vezethet. Huzamosabb ideig, nagyobb dózisokban rendszeresen alkalmazva pedig testi és lelki függőséget is eredményezhet. Ami a szer használatának kiemelt kockázata, hogy alkalmazásakor az ellazulás és a kóma közötti különbség gyakran csupán egy-két csepp. Mindenki szervezete másként alkalmazkodik, másként bontja le a kémiai anyagokat.

A ma forgalomban lévő partidrogok többsége tiltott szer, így a Gina is kábítószernek minősül, megszerzése, birtoklása, átadása törvénybe ütközik, ma már legálisan sehol nem árusítható. A gyártók igyekeznek minden kiskaput kihasználni, amire a megoldást a törzsképletek tiltó listára kerülése jelentheti. Ki kell hangsúlyozni azonban, hogy azon szerek is igen jelentős egészségügyi kockázatot – adott esetben halált is - okozhatnak, amelyek ma még nincsenek tiltó listán.

Fontos tudni, hogy hasonlóan az alkohol okozta másnapossághoz, ezeknél a szereknél is vannak utólagos hatások, amelyekre a környezetnek érdemes odafigyelni. Az ingerlékenység mellett felléphet pl. aluszékonyság, indokolatlan szomjúság, orrvérzés, szokatlan viselkedés. Érdemes figyelemmel kísérni a baráti társaság változását is, különösen abban a helyzetben, ha környezetében addig ismeretlen személyek jelennek meg, mely „ismerősökről, barátokról” nem szívesen beszél. Nem szabad elfeledni, hogy egy szenvedély rabjának lenni sokba kerül…néha mindenbe!

Nagy Pál r. őrnagy CSMRFK BMO

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom