Ifjúságvédelem

Ifjúságvédelem.pngA gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése mindig fontos társadalmi feladat volt, s ma is az. Nem elég azonban a figyelmet felhívni a fiatalokra leselkedő veszélyekre, hanem segítséget kell nyújtanunk  a szabadidejük hasznos eltöltéséhez is, tekintettel arra, hogy a kockázatok csökkentése érdekében a családi-, baráti- és iskolai környezet mellett meghatározó szerepe van a szabadidő eltöltésének is.

Ennek szellemében fontosak azok a bűnmegelőzési programok, melyek gyakorlati jellegűek, és a fejlesztő hatású szabadidős tevékenységre helyezik a hangsúlyt.

E célok megvalósításához jó eszköz lehet a sakkozás is, amely térségünkben igen népszerű, jól fejleszti a logikát, az előre gondolkodást, a fegyelmet és a koncentrációt.

Mert mi is a sakk? Egyszerre sport, játék, tudomány és művészet.

Sport, mert mindannyian azért ülünk le sakkozni, hogy nyerjünk.

Játék, mert egy önmagáért, örömmel végzett tevékenység.

Tudomány, hiszen tanulható, s aki többet tanul eredményesebb lehet.

S végül művészet, mert a legjobbak művészi szinten művelik, s sokunkat egy-egy állás gyönyörködtet, egy-egy kombináció, matt látványa, s különösen végrehajtása örömmel tölt el.

A sakk egy emberformáló játék, nevelőereje nem csak a nyertesekre, hanem a vesztesekre is hat. A küzdelem nem csak a táblán, hanem önmagunkban is folyik. Mert mit is tesz a sakkozó játék közben? Elemez, értékel, keresi a lehetőségeit, változatokat számít, tervez, mérlegel, döntéseket hoz, szabályokat tart be. Siker- és kudarcélményekhez jut, s ezeket megtanulja feldolgozni.

Néhány fogalom egyaránt előfordul a sakkban, s a bűnmegelőzésben is.sakk.gif

  • A szabályok ismerete és alkalmazása.
  • A következmények előre látása, azokkal való számolási képesség.
  • A védelem megszervezése.
  • Időnként a bölcs belátás képessége, a helyzet reális értékelése.

Valójában ezekre a képességekre, jellemvonásokra, melyeket a sakk kiválóan fejleszt, van szükség a bűnmegelőzésben, életünk helyes alakításában is.

A sötét király nehéz helyzete

Ebben az állásban sötét király „vagyonvédelmi lehetőségei” már igen korlátozottak.

Ha megtalálod világos legjobb lépését nagyon gyorsan mattot kap.

Szóval, sakknyelven világos indul és a második lépésben mattot ad.

matt.jpg

matt 2-ben

Tanulság: a sötét királynak korábban kellett volna gondoskodnia vagyonbiztonságáról, megfelelő vagyonvédelmi eszközök, pl. biztonságos nyílászárók, megfelelő zárszerket beszerzéséről.

 

Szurkoljunk együtt olimpikonjainknak a 2012. augusztus 27.-szeptember 10. között Isztambulban megrendezésre kerülő Sakkolimpián!

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom