Figyeljünk az idősebb rokonainkra, barátainkra!

A tapasztalatok szerint a bűncselekmények áldozatai főként vagyon elleni bűncselekmények (besurranásos, alkalmi, trükkös lopás, csalás) szenvedő alanyai. A bűnt megelőzni főként ott lehet, ahol az megvalósulhat, és elsősorban azok előzhetik meg, akiket fenyeget.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi néhány tanáccsal szeretne hozzájárulni a biztonság fokozásához, az áldozattá válás elkerüléséhez. Szeretnénk felhívni a figyelmet saját védelmi mechanizmusaink kiépítésének fontosságára, az egymásra figyelés jelentőségére is.
A lakókörnyezetükben feltűnő, gyanúsan viselkedő idegeneket kísérjék figyelemmel, az ismeretlen autók rendszámát írják fel.

Házalókat, táskából áruló személyeket ne engedjenek be otthonukba, tőlük ne vásároljanak. A hideg idő hirtelen beköszöntével ismét megjelentek a házaló faárusok, illetve azok a hirdetések, amelyekben olcsón kínálnak tűzifát megvételre. Minden évben több figyelmetlen, hiszékeny embert csapnak be. A tűzifával házalók több módszerrel károsítják meg áldozataikat. Az egyik - és egyben a leggyakoribb - a mérlegelési csalás, más esetben elterelik a vevő figyelmét, miközben értékeket keresve átkutatják az ingatlant.

Szintén jellemző a pénzváltós módszer. Amennyiben pénzváltás ürügyével keresik fel Önöket, utasítsák vissza az ajánlatot, mert előfordulhat, hogy hamis bankjegyet akarnak felváltatni, vagy trükkös tolvajokkal állnak szemben.

Ha a látogató hivatalos szervre hivatkozik, kérjék, mutassa meg fényképes igazolványát, jelvényét. (Rendőri intézkedés esetén is hasonló módon járjanak el.)

Megtakarított pénzüket, értékeiket ajánlatos minden esetben elzárva tartani. Otthonuk ajtaját zárják mindig kulcsra!

Pénzintézetekben, ATM automatákból egyedül lehetőleg ne vegyenek fel pénzt. Bankkártyájuk mellett ne tartsák annak PIN-kódját.

Tömegközlekedési eszközökön, boltokban, bevásárlóközpontokban a táskát, pénztárcát, iratokat és egyéb értékeket ne egy helyen tárolják. Azokat minden esetben zárt, védett helyre rakják.

Amennyiben magánházban élnek, a porta védelmét - a különféle biztonsági eszközök mellett- nagymértékben segítik a házőrző kutyák, amelyek elriaszthatják a nemkívánatos látogatókat.

Mérjék fel, hogy szomszédságukban kik azok a személyek, akikhez probléma esetén fordulhatnak.

Szükség esetén hívják a 107-es, 112-es segélyhívókat!

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom