"Bűnmegelőzés a XXI. században- a jövő prevenciós lehetőségei"

 

Beérkezett (írásos) pályaművek:

I.

„Bűnmegelőzés a XXI. században- a jövő prevenciós lehetőségei”

A 21. századi felgyorsult világban a bűnözők már a legmodernebb technikákat vetik be aljas céljaik elérésére. A modern technika része lett a bűnözésnek .A fejlődéssel természetesen a bűnmegelőzésben is számos új eszköz jött létre, mely a rendőrség, munkáját is megkönnyítheti, lehetővé téve, hogy egy lépéssel a bűnözők előtt járhassanak.

Egyre több helyen találkozunk videós térfigyelő rendszerekkel, amelyek több szempontból is hasznosak lehetnek. Ha már csak néhány esetben van visszatartó erejük, pl. kevesebb utcai lopás, rablás történik, már eredményes a rendszer alkalmazása. Emellett lehetőséget biztosítanak a rendőrségnek az esetek megörökítésére, így azok utólag visszanézhetők, kiderülhet az elkövetők személye.

Videokamerákat alkalmaznak a pénzfelvevő automatáknál is, amiknek a felvételeit szükség esetén vissza lehet nézni, így bizonyítani lehet az illetéktelen kártyahasználatot. Egyébként is érdemes figyelni az automatáknál, nem „buherálták” meg esetleg azokat, vagyis nem szereltek rá olyan miniatűr kütyüt, aminek a segítségével ellophatják bankkártyánk adatait.

Szintén a modern technika eszköze a hazugságvizsgálat, hiszen az emberek másként viselkednek, ha nem mondanak igazat, és ezt különböző gépek segítségével ki is lehet mutatni.

Az emberek sokszor válnak csalás áldozatává, és az is jól jöhet, ha felismerjük, mikor hazudik valaki. Ehhez nem is kell hazugságvizsgáló, hiszen a hazudó embert apró mozzanatok is leleplezhetik. Egy amerikai filmsorozat, a Hazudj, ha tudsz, ami a fiatalok körében is népszerű, sok trükköt megtaníthat, hogyan ismerjük fel, ha valaki éppen nem mond igazat.

Ugyancsak a televízióban lehet látni a Svindlerek című sorozatot, aminek a témája szintén az átverés. Ha követjük a filmeket, megtudhatjuk, mire érdemes figyelni, hogy ne váljunk átverés áldozatává. Azért tartjuk hasznosnak az ilyen sorozatokat, mert népszerűek, érdekesek, sok fiatal is nézi ezeket, így akár a bűnmegelőzés eszközei is lehetnek.

Vigyázzunk az internetes vásárlásnál is!

„Az internetes vásárlás során kártyánk azon adatait kell megadnunk, amelyek általában amúgy is kártyánkon szerepelnek (név, kártyaszám, lejárati idő). Figyelem! A PIN kódot ellenben nem kérhetik el, ezért azt soha semmilyen körülmények között ne adjuk meg! Az ilyen szolgáltató esetén mindig legyünk gyanakvóak!” Fenntartással kezeljük az e-maileket is. Számtalan spam-ről hallani, amikben állítólag a bank kéri az ügyfelet, hogy frissítse az adatait, esetleg adjon meg bizalmas adatokat, mindezt persze interneten keresztül. Nem szabad elfelejteni, hogy egy bank sem kérhet tőlünk ilyen internen keresztül, ne dőljünk be ennek a csalásnak sem! És ha már az internetnél tartunk! Az internet korunk legelterjedtebb modern kommunikációs eszköze. Sok lehetőséget rejt magában életünk megkönnyítésére, de ezzel együtt rengeteg veszéllyel is jár. Éppen ezért fel kell hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy óvatosan bánjanak az internettel. Tudniuk kell, hogy sose adjanak ki személyes információt magukról. Minél személytelenebb elérhetetlenséget adjanak meg, valamint sose használják valódi nevüket regisztrációs „nicknév” kiválasztásánál. Telefonszámot, lakcímet még véletlenül se adjanak meg!. Mindenki szeret új ismeretségeket kötni, ezért gyakran megadjuk lakcímüket, hogy könnyebben ránk találjanak új ismerőseink, de ne feledjük el: ezt a címet ezentúl bárki láthatja. Ráadásul az ilyen internetes barátságok akár rosszul is végződhetnek, hiszen számos pedofil szedi áldozatait magát másnak feltüntetve.

Tisztában kell lenniük azzal is, hogy csak legális tartalmakat töltsenek le, hiszen az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti! „ Magyarországon továbbra is magas az illegális szoftverek aránya, a teljes lakosság 26 százaléka töltene le nem jogtiszta forrásból filmet, zenei tartalmat vagy szoftvert az internetről. A fiatalok 40 százaléka nem zárkóznak el az illegális tartalom letöltéstől. „ ( HVG)

Nem csak a szülők, de a pedagógusok feladata is a gyerekek felkészítése a bűn minden lehetséges formában való kikerülésére. Ehhez is kaphatunk modern segítséget a rendőrségtől. Van például egy honlapjuk, ami a bulis biztonság címet viseli. Szerintünk nagyon jó megoldás a hasonló oldalak létrehozása, hiszen ez a honlap a Facebookon is megtalálható, a gyerekek pedig úgyis rengeteg időt töltenek a neten, így könnyebben találkoznak ezzel az oldallal, ami nem csak felhívja a figyelmet, hanem tippeket, tanácsokat is ad.

Tavaly nálunk is volt egy olyan projekthét, aminek a célja a bűnmegelőzés volt. Mi sajnos ekkor még nem jártunk ide, de sokat hallottunk róla. Felsősök mesélték, hogy ez volt az egyik legjobb projekthét, amit láttak .Osztályfőnökünk is mesélt róla osztályfőnöki órán, még képeket is mutatott, hát tényleg jó lehetett!

Pályázatunk végére hagytuk azt a dolgot, ami bennünket leginkább megrázott .A tanév elején voltunk az osztállyal egy baleseti szimuláción a Tisza-parton. Eleinte úgy gondoltuk, jó buli lesz, szép az idő, és addig sem kell tanulni. Aztán egyre nagyobb csendben figyeltük az eseményeket. Nap mint nap hallunk ugyan diszkóbalesetekről, de így látni egészen más érzés volt. Tudtuk persze, hogy csak szimuláció, egy autóbaleset szimulációja, de teljesen élethű volt. Döbbenten néztük-hallgattuk a vétlen a fiatal lány halálát. Ez nagyon sokkoló volt. Különösen tetszettek a hang és fényeffektusok alkalmazásai (szirénák), mert ezek nagyon figyelemfelkeltőek voltak. Tudjuk, hogy nem egyszerű és biztosan nem olcsó megszervezni egy ilyen szimulációt, amiben a rendőrség mellett a mentők és a tűzoltók, sőt még egy temetkezési vállalat is részt vett, de biztosak vagyunk benne, hogy szükség van ilyenekre. Köszönjük, hogy részesei lehettünk!

Források:

-www.bulisbiztonsag.hu

-televízió(Hazudj,ha tudsz, Svindlerek)

-Wikipédia

-www.fortunaveb.hu

Készítette: Rácz Lídia Szilágyi Dorina

 

II.

Bűnmegelőzés a XXI. században – a prevenció jövője

Ha megnézünk egy átlagos, fiatalokból álló társaságot szinte minden tagja került már szembe a rendőrökkel. Van, aki csak intézkedés erejéig, hogy igazoltassák. Van, akit figyelmeztettek, megbüntettek, akár be is vittek. Ám olyanok is előfordulnak, akik súlyosabbat vétettek és próbaidőt kaptak, intézetbe kerültek és még sorolhatnám.

A prevenció, mint fogalom nagyon szép és jó, de vajon van-e mögötte tartalom? Manapság igazából nincs. Ezt tapasztalom barátaimon, társaságomon, sőt! Ha lemegyünk a rakpartra „lumpolni” egyet, szinte minden alkalommal látok felbőszült, indulatos egyéneketakik dominanciájukat úgy akarják megerősíteni, hogy másokba belekötnek. Az igazi baj nem ez, hanem az, hogy legalább százszor láttam már részeg 11-14 éves csemetéket kószálni. Az egyik ismerősöm szülinapján szintén volt egy részeg TIZENEGY éves kisfiú. Igen, kedves olvasóm, biztos úr, százados, vagy kinek ez az írás a kezébe kerül! Részegen támolygott fel-alá, alig tudva magáról valamit. Lelki megnyugvást jelent számomra, hogy nem a mi társaságunktól kapta a bevitt alkoholt. Mi nem ismertük sem őt, sem akikkel volt, és bizton állíthatom, egyik sem múlt el 14! A mi bandánkban régóta „tagságot gyakorló” leányzó pasijának a barátai lehettek és így tovább… Lényeg, ami a lényeg, hogy a bűnmegelőzés ilyenkor hol van? Mi elvettük tőle a kannást, és hazaküldtük a barátaival együtt, de az egész ott bukik meg, hogy van olyan bolt, ahol be tudják szerezni a piát!

Az utcán azt mondanám, hogy 30%-ig hatásos a rendőri járőrözés, igazoltatás, törvények, na meg a józanész. Ez a szám szerintem sokkal alacsonyabb abból a szempontból, hogy kevés fiatal éri fel ésszel mit is csinál. Bontsuk fel ezt a 30%-ot: 10% a józan ész és 20% rendőri „közbeavatkozás”. De! Ez a 30% nem az összes társaságok 30%-a.Hanem néhány társaságból összeszedett 1-2 értelmes ember. Tehát minden 100 bulizó fiatalból átlag 30 törődik a vállán lévő nyomással, felelősséggel. A maradék 70 fel sem veszi, de ott van abban a 70-ben az is, aki felfogja mit csinál csak nem törődik vele. Mégpedig azért, mert nem fogja meg őket semmi sem. Nincs meg az életükben az a szimbólum, cél, egyén, érdek, ami miatt mielőtt törvénytelen dolgot követnének el megfontolásra bírná őket. Van olyan ismerősöm, aki késelt, és 4 év próbaidőt kapott. Azt mondta, nem fogja meg semmi. Rengeteg, a törvénnyel erősen konfrontálódott ismerősöm mondta: „Mert miért ne?!”; „Nem érdekel!”; „ Mert ha megteszem, mit tudnak tenni? Lecsuknak és bevisznek, majd néhány óra múlva kiengednek?”; „Pénzbírságot kapok?”.

Olyan is előfordult, hogy intézkedés után tépték szét, dobták ki a kiszabott bírságot. Az, ahogy most az igazságszolgáltatás működik nem rémíti meg, bírja gondolkodásra a fiatalokat. Sajnos a rendőr és a törvény egy rossz vicc, egy kigúnyolandó fogalom, amit megvet az éjszakázó közösség. Szerintem bután ítélik el őket, mivel a rendőr a törvényt tartja,tartatja be, és nem saját kútfőből merített bírságokkal illeti a „bűnöst”. Ha „rosszat” teszünk, akkor minden jogával lesújthat ránk. Ez az, amit rengetegen nem érnek fel ésszel, és ezt a felelősséget kéne tudatosítani az emberekben. Ez nem, csak a fiatalokra érvényes, hanem a középkorú és idősebb korosztályokra is. A prevenció működhet a fiatalok körében, ha a legális drogok kiadását szigorítják és korlátozzák. Erőteljesen fellépnek a bulizó fiatalok körében. Gyakrabban tartanak általános és közép, valamint az egyetemen razziát.

Csikász Áron

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom