Áldozatvédelem

Áldozatvédelem.pngTapasztalataink szerint sokan úgy gondolják, őket nem érheti nagyobb baj, ők nem válhatnak semmilyen bűncselekmény részesévé.  Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legnagyobb óvatosság ellenére is válhat valaki sértetté, hát még ha nem is tesz semmit annak érdekében, hogy megelőzze, elkerülje az áldozattá válást.

Érdemes tudni, hogy a különböző társadalmi szerepek, az életstílus, az életkor és különböző egyéb tényezők érvényesülésének megfelelően az áldozattá válás kockázata változó, mindenképpen meghatározó szerepe van a családi környezetnek, az ismeretségi-baráti körnek, és az otthonon kívül eltöltött időnek.

Napjaink büntetőpolitikájának egyik kiemelt feladata a bűnözés okozta káros hatások csökkentése, és a bűncselekményt elszenvedők sérelmeinek enyhítése. Az államnak kifejezésre kell juttatnia, hogy a társadalom, a közösség szolidáris az áldozatokkal. Ehhez kapcsolódva február 22-én tartjuk az Áldozatok Napját. Azért pont ekkor, mert az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját.

Természetesen nem csak ezen a napon kell felhívni a figyelmet, hogy kellő felkészüléssel, odafigyeléssel, megfelelő vagyonvédelmi eszközök alkalmazásával sok esetben elkerülhető lenne az áldozattá válás.  Ezt támasztja alá a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén bekövetkezett bűncselekmények elemzése is.

Az állampolgárok nálunk is főként vagyon elleni bűncselekmények sértettjei. Ebben nagy szerepet játszik, hogy a rendszeres figyelemfelhívás ellenére még mindig nem elég körültekintőek, nem fordítanak kellő figyelmet egymásra (a környezet közömbössége), saját értékeik megóvására, a szakemberek figyelmeztetéseire, tanácsaira.

Különösen jellemző ez az alkalmi illetve zseblopások (kerékpár, telefon, készpénz, iratok, bankkártya…) esetében. Az alkalmi lopásoknál a sértett értékei leggyakrabban nyitva hagyott gépjárműből, iskolai vagy kórházi szekrényből, őrizetlenül hagyott táskából, bevásárlókocsiból tűnnek el.  Lakásbetörések esetén gyakori, hogy az érintettek sokszor még az alapvető vagyonvédelmi intézkedéseket is elmulasztják (nem megfelelő zárszerkezetek, nyitott ajtók, ablakok…). Ez különösen szembetűnő a gazdálkodásra fenntartott, lakatlan tanyákon, földterületeken, telepeken, ahol a különböző eszközöket, kábeleket, terményeket hagynak őrizetlenül a tulajdonosok.

Az állandó figyelmeztetések, egyes esetek sajtóban való megjelenése ellenére még mindig viszonylag gyakran fordul elő trükkös lopás illetve csalás. Az elkövetők főként az idősebb korosztályt veszik célba, gyakran valamilyen szolgáltató, polgármesteri hivatal, nyugdíjas klub munkatársának, különböző szervezetek képviselőjének adják ki magukat, és adatszolgáltatásra, túlfizetésre, visszajáró pénzösszegre, nyereményre, ajándékra hivatkozva jutnak be az ingatlanba.

2011-ben Csongrád megyében 12 087 fő  vált valamilyen bűncselekmény sértettjévé (a 60 év felettiek aránya megközelíti a 20 %-ot).  A sértettek több mint fele (55 % ) férfi, 45 % -a nő. A nők ellen leggyakrabban vagyon és személy elleni bűncselekményeket követnek el. Utóbbiak nagyrészt családon belül történnek, az elkövető pedig főként a jelenlegi vagy a korábbi férj, élettárs, partner.

A sértettek mintegy 3%-a gyermek, 5%-a fiatalkorú, ami így talán nem tűnik soknak, de 2011-ben ez konkrétan azt jelentette, hogy 909 kiskorú vált valamilyen bűncselekmény szenvedő alanyává… Általánosan elmondható, hogy az elkövetővel szemben kiszolgáltatott helyzetben vannak, ehhez társulhat az életkorból adódó könnyelműség, figyelmetlenség. Értékeik iránt nem mindig éreznek felelősséget, azokat többszöri figyelmeztetés ellenére is őrizetlenül hagyják, ismeretlen személyekben túlzottan megbíznak. Sajnos ők is viszonylag gyakran válnak családon belüli erőszak áldozatává (testi sértés, tartás elmulasztása, kiskorú veszélyeztetése, és az utóbbi időben nőtt a tartásdíj fizetése alóli szándékos kibúvás esetszáma is).

És ha már szó esett a családon belüli erőszakról… Egyes felmérések szerint minden 4. családban rendszeresen előfordulnak a jelenségkörbe tartozó jogsértések (főleg nők és gyermekek bántalmazása), ennek ellenére még mindig csak az esetek kisebb része jut a hatóságok tudomására. Pedig nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a (testi vagy lelki) bántalmazás a családon belül sem természetes és nem elfogadott. Szerencsére azért egyre többen felismerik, hogy a családon belüli erőszak nem csupán magánügy. A 2009. október 1-jétől bevezetett távoltartás intézménye új körülményeket és feltételeket teremtett ezekben az esetekben a bántalmazó eltávolítására.

A rendőrség (107, központi segélyhívó 112) mellett áldozattá válás esetén segítséget lehet kérni a Csongrád Megyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Osztályánál, de fordulhatnak a különböző egyesületek, alapítványok, ingyenes segélyvonalak munkatársaihoz is, ezek tájékoztatója, elérhetősége honlapunkon is megtalálható.

Az érintettek megelőzéssel illetve az áldozatok számára nyújtható támogatással kapcsolatos információkért, tanácsokért személyesen, telefonon vagy e-mail-ben a rendőrség (megyei rendőr-főkapitányság, rendőrkapitányságok) áldozatvédelmi referenseihez is fordulhatnak.

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom