Húszéves a Csongrád Megyei Tanyaprogram


Az országban egyedülálló kezdeményezésként húsz évvel ezelőtt indította el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság prevenciós munkáját Tanyaprogram néven. Az eddigi évek áttekintését és a jövő feladatait is érintették az előadások, melyek a VI. Tanyakonferencián hangzottak el Mórahalmon.

Az előadások sorát 2017. november 15-én dr. Lukács János rendőr vezérőrnagy kezdte, akinek főkapitányi éveit végigkísérte a Tanyaprogram. Elmondta: 1997-ben - figyelemmel a térség speciális külterületi adottságaira -, az ott bekövetkező elsősorban - vagyon elleni - bűncselekményekre indították el az egyedi prevenciós programot. A cél a tanyán élők szubjektív biztonságérzetének növelése volt. Az évek során kérdőíves felméréseket végeztek, elindult a lakossággal és önkormányzatokkal közös Civil Hírlánc, megrendezték az első tanyakonferenciákat. A munka hatására 2009-re külterületi járőrszolgálat indult Mórahalom térségében, és a különböző tájékoztató kiadványok mellett, Csongrád megye 60 településének segélyhívó készülékkel való ellátottsága kezdődött meg, ami azóta is folyamatos. A program a 2000-es évek végére egyre nagyobb szakmai elismerést szerzett, már nemcsak Magyarországon, de külföldön is. A projektet 2013-ban meghívták Valenciaba, Vilniusba, Szófiába. 2014-ben a külterületen élők biztonságának erősítése érdekében elindult a megyék közti összefogás is. A kezdeményezés és eredményei több nemzetközi díjat is hoztak Csongrád megyének, köztük 2015-ben IIASA-Shiba Alapítvány elismerését. A főkapitány hangsúlyozta, az együttműködő partnerek, önkormányzatok is kellettek a sikerhez. Közülük a legrégebbi partner Mórahalom volt, ezért Nógrádi Zoltán polgármesternek külön köszönetét fejezte ki dr. Lukács János.

Újabb nagy lépést jelentett 2017, hiszen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak köszönhetően 19 millió forint egyedi támogatásban részesült a program, melynek terveit M. Toronykőy Márta alezredes ismertette. Elmondta, hogy a következő időszak a szakmai együttműködés szorosabbra fűzése mellett, a rendőrkapitányságok tevékenységének támogatásáról szól majd. Emellett a tervek szerint drónt és vagyonvédelmi táskákat szereznek be, szóróanyagok készülnek, folytatódik a mechanikus és elektronikus vagyonvédelmi eszközök kiosztása, mellyel a jövőben is támogatni szeretnék a lakosság közbiztonságérzetének erősödését. A fiatal, felnövekvő generáció áldozattá és elkövetővé válásának elkerülése érdekében végzendő tevékenység is fontos részét képezi a következő időszak prevenciós munkájának.

Összegzésében dr. Rádi Norbert r. ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes elmondta: a külterületen elkövetett bűncselekmények száma negyedére csökkent a húsz év alatt.

A Csongrád megyei kezdeményezésről elismerően szólt dr. Hatala József is. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke követendő, jó példának nevezte a Tanyaprogramot.

A CSMRFK Bűnmegelőzési Osztálya által szervezett rendezvényt drón bemutató, a bűnmegelőzés technikai eszközeit felvonultató kiállítás, továbbá kulturális programok színesítették.


Rendezvénynaptár

22 Mar A víz világnapja

A víz világnapja

27 Mar Színházi világnap

Színházi világnap

01 Apr Bolondok napja

Bolondok napja

További események

Hírlevél feliratkozás

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele. Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.Videótár


Facebook oldalunk