A D.A.D.A. program

A Magyar Rendőrség Biztonságra Nevelő Iskolai Programja, a D.A.D.A. (dohányzás, alkohol, drog, AIDS) az 1992/1993-as tanévben indult az amerikai DARE program alapján.

Az oktatásban részt vevő rendőröknek a nagyvilág híreiből éppúgy naprakésznek kell lennie, mint a diákok környezetében, városában történt eseményekről. A tanulók ugyanis elvárják, hogy a rendőr a felmerülő problémára, eseményre reagáljon, választ adjon a felmerülő kérdésekre. Ezért olyan rendőrkollégák jelentkeztek oktatónak (önkéntesség!), akik szívvel – lélekkel tanítanak, s adják át azt a tudást, mely hozzásegíti a fiatalokat ahhoz, hogy a társadalmi elvárásoknak, jogszabályoknak eleget téve, azokat maximálisan betartva nőjenek fel és éljenek teljes, egészséges, káros szenvedélyektől mentes, a bűn útjára soha nem lépő életet.

A D.A.D.A. oktatásában részt vevő rendőrök jelenléte az iskolában folyamatos (havonta minimum 1 alkalom), de igény szerint a programban részt nem vevő évfolyamok, iskolák is részesülnek bűnmegelőzési felvilágosításban. Kollégáink a diákokat nagyobb számban vonzó rendezvényeken (koncertek, ifjúsági napok, iskolai diáknapok) is jelen vannak. A bűnmegelőzési szakemberek felkérés esetén részt vesznek szülői értekezleteken, így a személyes találkozások útján még hatékonyabban lehet felhívni a figyelmet a gyermekeket fenyegető veszélyekre.

A program tematikája alsós és felsős évfolyamokra tagolódik. Alsó tagozat: 3. évfolyamtól 5. évfolyamig, felső tagozat: 6. évfolyamtól 8. évfolyamig. A program alapvető mottója: „Mondj nem”-et.  A hangsúly a veszélyforrások felismerésén, az azokra való reagáláson, az önpusztító szerek használatának elkerülésén, az áldozattá váláson van, továbbá felhívjuk a figyelmet arra, hogy hogyan kerülhető el a bűncselekmény és/vagy szabálysértés elkövetése. Mivel a gyermekkorúak ítélőképessége, helyzetfelismerése, a jó és a rossz megkülönböztetése, döntésiek kockázatának, következményeinek felismerése alacsonyabb szintű, mint egy felnőtté, ezért fokozott veszélynek vannak kitéve. Egy szép szó, egy kedves mosoly, egy simogatás, némi kis édesség…és könnyen elcsábulnak. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy a diákok meg tudják különböztetni a pozitív és negatív befolyásolásokat, tudjanak helyes döntéseket hozni, miközben előre ki tudják számolni döntéseik, cselekedeteik következményét.

Rendezvénynaptár

előző 2017. július következő
KeSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Hírlevél

A PoliceMail a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen megjelenő információs hírlevele.
Íratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapj friss információkat, értesülj a legújabb felhívásokról, hirdetményekről, melyek a biztonságodat védik.
Feliratkozom